Županijska prometnica prema Ripendi: Kako održavati cestu koje nema?

Županijska prometnica prema Ripendi: Kako održavati cestu koje nema?

25.4.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Županijska cesta od Labina do Ripende s obje je strane potonjeg naselja, istočne i zapadne, potpuno uništena, na što već godinama bezuspješno skrećemo pažnju, ustvrdio je vijećnik Vladimir Paliska (IDS) na zadnjem zasjedanju Gradskog vijeća. Najgore je, kako reče, na dionici koja počinje od prvog kilometra prometnice za Rabac, točnije kod Montozi, tj. raskrižja prema Gornjem Rapcu kod nekadašnje špine.

- Ondje se više praktički ni ne može voziti. Stoga, ukoliko nakon urgiranja gradske uprave Županijskoj upravi za ceste (ŽUC) o potrebi hitne sanacije, iz te ustanove odgovore negativno, umoljavam resorni odbor da poduzme sve mjere ne bi li se ta prometnica, radi sigurnosti, do daljnjeg zatvorila, kazao je Paliska.

Neshvatljiv mu je, veli, tako neodgovoran odnos ŽUC-a prema cesti koju, osim Repenjana, koristi trećina stanovnika Rapca i turisti u privatnim apartmanima.

- Još malo pa će ta dionica skroz propasti s obzirom na tamošnju intenzivnu gradnju i pripadajuće teške kamione. Siguran sam da turisti, kad vide našu cestu, misle da su zalutali, rekao je Paliska.

- Nedavno sam se, ugledavši ondje rovokopač, skoro poveselio, makar i u nevjerici, da se naš kraj strpljenja poklopio s početkom radova, no nadležni iz ŽUC-a rekli su: "To je samo održavanje!" Kako se cesta koje nema može održavati?, upitao se.

Apelirao je na labinskog gradonačelnika i njegovog stranačkog kolegu Tulija Demetliku za pritisak na ŽUC, da se do početka sezone najkritičnija dionica "barem koliko-toliko riješi".

- Znamo da je cesta za Ripendu i Gornji Rabac, uz one od gradskog groblja prema Salakovcima te na Vinežu, crna točka. Moramo lobirati kod ŽUC-a i urgirati kod nadležnih u Županiji. Izgleda da se ta pitanja najbrže rješavaju ukoliko dođe do kakvog urušavanja ili se dogodi nesreća. Ne bismo voljeli da tome bude tako i u našem slučaju, napomenuo je Demelika.

Ravnatelj ŽUC-a Robi Zgrablić poručuje, pak, da će nastojati predvidjeti cjelovitu obnovu ceste u Ripendi, no to za ovu godinu nisu učinili. Ističe, međutim, da su na prometnicama od Labina prema naseljima Ripenda Verbanci i Ripenda Kosi planirali djelomičnu sanaciju, i to najlošijih dijelova, što će u okviru redovnog održavanja realizirati u svibnju i lipnju.

- Te dionice nisu toliko prometne, a nemamo dovoljno sredstava za potpunu obnovu. Ipak, imamo u nadležnosti oko 1.400 kilometara cesta, od kojih je četvrtina u stanju kao i one za Ripendu-Verbanci i Ripendu-Kosi, zaključio je Zgrablić.

I. RADIĆ

 

 

prometnica ripenda vladimir paliska žuc županska uprava za ceste gornji rabac robi zgrablić