Županija nije Vladi pokazala zube: TE Plomin na plin - izgubljena bitka?

Županija nije Vladi pokazala zube: TE Plomin na plin - izgubljena bitka?

26.7.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Je li sve gotovo? Nova termoelektrana u Plominu bit će na ugljen, poručili su ministri Radimir Čačić i Mihael Zmajlović te čelnik HEP-a Zlatko Koračević. Tko šljivi Istarsku županiju i njen prostorni plan u kojem piše da nova plominska termoelektrana mora biti na plin! Ili građane i udruge civilnog društva koje negoduju zbog nametnog rješenja s ugljenom.

Koalicija IDS-a i SDP-a koja obnaša vlast na županijskoj razini još nije poduzela nijedan konkretan korak niti je državi pokazala zube. Je li to što je HEP raspisao javni poziv za strateškog partnera za blok C i za nabavu ugljena, dovoljan razlog za sazivanje izvanredne sjednice Skupštine?

IDS i SDP su vladajuće koalicije u državi, a na županijskoj razini na izbore su zajedno išli IDS i HNS, koji imaju zajednički klub vijećnika. I u tome treba tražiti razloge za iskazanu sramežljivost u istupima i nezamjeranje, jer kao da je svima odavno jasno da je bitka za TE na plin izgubljena.

Dino Kozlevac, predsjednik Županijske skupštine, veli da će se razgovarati s Vladom, koja je vlasnik HEP-a, te da termin još nije dogovoren. O tome hoće li biti sazvana izvanredna sjednica Skupštine rekao je samo da će se procijeniti što i kako dalje.

IDS-ovac Damir Kajin smatra da ni ova Vlada ni bilo koja druga neće ispoštovati prostornoplansku dokumentaciju Istarske županije, dok zemlja tone zbog krize.

Kajin priznaje da ova termoelektrana može pokrenuti nove investicije, iako ističe da je za Istru presudan Ipsilon. Hrvatska daje opremljenu lokaciju, tržište, jer mora jamčiti otkup struje po europskim cijenama, izvozni posao strancima, jer se postrojenja neće graditi u Slavonskom Brodu, nego u Njemačkoj, Italiji ili Rusiji. Hrvatska dobiva kontrolu nad sustavom u stranom vlasništvu, neće trebati kupovati struju i trošiti devize, a mogla bi dobiti i poslove za građevinare. Lokalna sredina dobiva onečišćenje i pitanje je koliko će ovamo stići investicija iz prijateljskog okruženja. Usto, Kršan će dobiti rentu.

- Ovakav potez HEP-a smo očekivali. Takav scenarij, s traženjem strateškog partnera, smatramo jednim vidom pritiska jer naš partner kod svih projekata u Istri je Vlada, a ne HEP, veli zamjenik župana Vedran Grubišić. Očekuje da će sada Vlada na temu plominske TE intenzivirati kontakte prema Županiji i da će se argumentirano razgovarati za dobrobit građana Istre.

- Želimo biti korektan partner Vladi, a vjerujem da će i ona biti korektna prema nama, ističe Grubišić, koji nije baš siguran da postoji jako velik interes za investiranje u Plomin. (Selvina BENIĆ)

 

te plomin te plomin 3 termoelektrana vlada plin ugljen