Zoran Rajković o održivoj energiji u Švedskoj

Zoran Rajković o održivoj energiji u Švedskoj

31.1.2011. // Grad Pula (nezavisni portal) // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U okviru provedbe projekta City_SEC - Regional development and energy agencies supporting muniCIpaliTY_SEC to jointly become active energy actors in Europe (Regionalne razvojne i energetske agencije kao podrška gradovima/općinama u zajedničkom nastojanju da postanu aktivni energetski subjekti u Europi), sufinanciranog u sklopu Programa “Inteligentna energija u Europi” (Intelligent Energy Europe - IEE), od 30. siječnja do 03. veljače 2011. odvija se studijsko putovanje u Švedsku.

Uz g. Darka Lorencina, direktora Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o., koja je jedini hrvatski partner u projektu, na studijskom putovanju sudjeluju i predstavnici dijela gradova uključenih u City_SEC - gradonačelnik Grada Buzeta g. Valter Flego, gradonačelnik Grada Pule g. Boris Miletić te zamjenik gradonačelnika Grada Labina g. Zoran Rajković. Uz Hrvatsku, u projektu sudjeluje još pet zemalja – Italija, Švedska, Poljska, Madžarska i Grčka, odnosno osam partnera (regionalnih razvojnih i energetskih agencija) te 44 općine i grada. Na studijskom putovanju u Švedsku, Istranima će se uz partnere, pridružiti i predstavnici 20-ak gradova i općina uključenih u projekt.

Cilj studijskog putovanja osnaživanje je ljudskih resursa gradova i općina, odnosno jačanje njihovih znanja i kompetencija po pitanju održive energije. Sukladno navedenom, tijekom boravka u Švedskoj, sudionici će biti upoznati s mjerama koje ta zemlja implementira u cilju smanjenja emisije CO2 te što se poduzima po pitanju ublažavanja klimatskih promjena u regiji. Putovanje je zamišljeno kao “terenska nastava”, odnosno prijenos znanja s ciljem implementacije istih ili sličnih mjera i iskustava na područja uključena u projekt. U sklupu putovanja, predviđen je posjet ponajboljim švedskim gradovima po pitanju zaštite okoliša – Växjöu i Kalmaru.

Domaćin putovanja je Energy Agency for Southeast Sweden, a za sudionike studijskog putovanja predviđen je intenzivan program, odnosno brojne radionice te vođena stručna razgledavanja vezana uz projekte smanjenja emisije CO2. Sudionici putovanja imat će tako prilike razgledati gradsku toplanu i postrojenje za proizvodnju briketa od biomase u Växjöu, potom Kalmar, grad poznat po značajnom udjelu korištenja bicikla kao glavnog prijevoznog sredstva te po proizvodnji energija iz biomase i bioplina. Također, predviđen je posjet vjetroelektrani u Mönsteråsu, postrojenju za proizvodnju bioplina te Istraživačkom centru eXperimentLabbet.

zoran rajković održiva energija ida ekologija co2 energija energetika