Znate li tko vas sve u Hrvatskoj može legitimirati?

Znate li tko vas sve u Hrvatskoj može legitimirati?

9.2.2018. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Prema prijedlogu Zakona o komunalnom gospodarstvu, koji se nalazi u saborskoj proceduri, komunalni redari ubuduće bi imali veće ovlasti te bi mogli legitimirati građan.


Vlatko Cvrtila, stručnjak za sigurnost, podsjeća da ovlast legitimiranja prema zakonima RH ima policija.


'Osim policije, kad uđete u tramvaj to mogu zatražiti kontrolori za potrebe pisanja kazne. Jedno je kad vas u nekom prostoru u koji ste ušli legitimira zaštitar koji ga čuva, a drugo je ulazak u privatni prostor. Ne znam na temelju čega bi komunalni redari mogli ući u nečije dvorište i legitimirati ljude jer je tu riječ o privatnom vlasništvu', kazao je Cvrtila.


Napominje da je to usporedivo s kontrolorima HRT-a koji ne mogu ući u nečiji stan provjeriti ima li netko radio ili televizor.


'Kontrolor ne može ući u kuću jer je privatno vlasništvo nepovredivo. Može jedino doći policija s nalogom. Nitko ne može zakoračiti u stan i zapečatiti televizor. I televizor je privatno vlasništvo', napomenuo je Cvrtila.


Istaknuo je da ni pripadnici SOA-e ili Vojne policije nemaju pravo legitimirati građane.

'Tajna služba može kontaktirati s građaninom i zatražiti od njega da dođe u njihove prostorije obaviti razgovor. Ne može ga se pokupiti s ulice. To su preporuke Vijeća Europe. Što se tiče Vojne policije, ona ima redarstvene ovlasti, ali samo što se tiče Oružanih snaga', kazao je Cvrtila.

Smatra da širenje ovlasti komunalnim redarima nije nepoznata praksa u svijetu, ali i da ima zemalja u Europi u kojima policija ne može ući u privatno vlasništvo.za T-portal


Foto: MUPlegitimiranje policija privatno vlasništvo zakon o komunalnom gospodarstvu zakon legislativa