Željko Žmak kazneno prijavljen zbog prešućivanja zajma tvrtkama Đanija Bažona

Željko Žmak kazneno prijavljen zbog prešućivanja zajma tvrtkama Đanija Bažona

28.1.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Željko Žmak (75) iz Pule osumnjičen je da je kao predsjednik uprave Glasa Istre počinio kazneno djelo netočno prikazivanje imovinskog stanja, odnosno da je u izvješćima Skupštini poduzeća i revizorima zatajio dug poduzeća od 11 milijuna kuna te time ugrozio buduće poslovanje poduzeća.

Policija je izvijestila da su policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU istarske, na zahtjev pulskog Županijskog državnog odvjetništva, proveli kriminalističko istraživanje nad 75-godišnjakom iz Pule, ne želeći pri tom otkriti inicijale osumnjičenog, što je inače uobičajena praksa, a niti ime trgovačkog društva.

- Istragom je utvrđeno da je kao predsjednik uprave TD iz Pule, zajedno s tadašnjim članom uprave zaduženim za financije i gospodarstvo, u izlaganjima na skupštini društva održanoj u kolovozu 2009. godine i u razjašnjenjima i obavještenjima danim revizorima društva tijekom obavljanja revizije financijskih izvješća za 2008. godinu, prikrio prilike društva na način da u istima nije naveo značajne potencijalne obveze društva u ukupnom iznosu od 11 milijuna kuna, a čije dospijeće bi značajno utjecalo na buduće poslovanje društva, navodi policija u svom priopćenju.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osnovano ga se sumnjiči da je počinio kazneno djelo "netočno prikazivanje imovinskog stanja" iz čl. 625. Zakona o trgovačkim društvima, a o čemu je proslijeđeno je posebno izvješće Odvjetništvu.

Za ovo kazneno djelo zakonom je zapriječena kazna do 2 godine zatvora ili novčana kazna.

Na prvostupanjskom sudu još traje postupak protiv Žmaka za slično kazneno djelo počinjeno u 2005. godini, a kazneno prijavljeno 2006. godine. Riječ je o jamstvima u iznosu višem od 30 milijuna kuna koje je u ime Glasa Istre, a bez znanja ostalih suvlasnika, Žmak dao tvrtkama Đanija Bažona.

Što je s podnijetim kaznenim prijavama prema kojima je Žmak zajedno s Bažonom oštetio Glas Istre za više od 100 milijuna kuna, uzimajući kredite Hrvatske poštanske banke preko povezanih firmi, još nije poznato, kao što nije poznato ni gdje je novac završio. (iPress)

željko žmak kaznena prijava đani bažon pozamica glas istre