Želite primati mirovinu i raditi? Pogledajte kako ostvariti to pravo

Želite primati mirovinu i raditi? Pogledajte kako ostvariti to pravo

12.2.2019. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Prema procjenama Lazara Grujića, predsjednika Stranke umirovljenika, u svijet rada moglo bi se vratiti čak 300.000 umirovljenika. Da je tržište rada otvoreno za 'veterane' potvrđuju i poslodavci, koji u nedostatku radne snage, sve češće otvaraju natječaje za umirovljenike. Hrvatski umirovljenici najčešće rade u stručnim i znanstvenim djelatnostima te u zdravstvu i trgovini.

Mogućnost zaposlenja umirovljenika uz zadržavanje prava na isplatu mirovine uvedena je 2014. godine. Tada je to omogućeno samo korisnicima punih starosnih mirovina ostvarenih prema općim mirovinskim propisima, i to uz uvjet da zasnivaju radni odnos do polovice punog radnog vremena (4 sata).


Mirovinskom reformom poticaj ponovno radno aktiviranje dobio je širi krug umirovljenika, a uvedene su i neke dodatne pogodnosti.

Po novim pravilima, zaposliti se do 4 sata i primati punu mirovinu možete i ako ste korisnik prijevremene starosne mirovne, korisnik starosne mirovine za dugogodišnje osiguranike (osobe s minimalno 60 godina života i 41 godinu staža) ili korisnik mirovine prema posebnim propisima (policija, vojska, branitelji). Punu mirovinu možete primati i ako povremeno radite na ugovor o djelu ili za autorski honorar.


Cijeli vodič pročitajte ovdjeFoto: Flickr, free ilustracija

penzioneri mirovina rad radni odnos