Želimir Bagavac iz Labina: Nekad nogometaš, danas svećenik

Želimir Bagavac iz Labina: Nekad nogometaš, danas svećenik

29.7.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon trogodišnje službe župnog vikara u Buzetu, velečasni Bagavac odlazi na studij duhovne teologije u Rim na prijedlog biskupa Dražena Kutleše. Kaže kako će stečeno znanje i duhovno obogaćenje za par godina moći podijeliti vjernicima Porečke i pulske biskupije.

Velečasni Želimir Bagavac iz Labina odlukom ordinarija mons. dr. Dražena Kutleše nedavno je razriješen službe župnog vikara župa Marijina Uznesenja u Buzetu, Presvetog Trojstva u Brestu, Sv. Roka u Črnici, Sv. Mateja apostola u Slumu i Sv. Jurja mučenika u Sovinjaku i upućen na studij duhovne teologije u Rim. Razgovarali smo o njegovom životu i izboru za zvanje svećenika u 29. godini života.

-Rođen sam u Puli prije 38 godina, odrastao u Labinu. Budući da sam odgojen u katoličkoj obitelji uvijek sam bio povezan s Crkvom i svećenicima. U mladosti sam bio posvećen sportu ponajviše nogometu. Međutim, oduvijek sam osjećao neki poriv u sebi prema duhovnom, na neki način osjećao sam spontano ljubav prema Crkvi i poštovanje prema svećenicima s kojima sam imao uvijek lijepe i prijateljske veze. Tako sam se u jednom trenutku života u dogovoru s mojim bivšim župnikom i dobrim prijateljem Željkom Zecom odlučio na svećenički poziv. U Rijeci sam uspješno završio teološke studije i 2015. sam zaređen za svećenika naše Porečke i Pulske biskupije. Sretan sam i Bogu zahvalan koji me je pozvao i nezasluženo obdario svećeničkim zvanjem, govori velečasni Bagavac koji je kao svećenik tri i pol godine služio u Buzetu gdje je izvršavao svoje pastoralne dužnosti kao župni vikar.

Zahvalan

- U Buzetu sam proveo prelijepe tri i pol godine. Stekao sam puno prijatelja i upoznao jako puno dobrih ljudi. Zahvalan sam našemu župniku Mariju Žmaku i svim župljanima i ljudima dobre volje. Kao što znate u dogovoru s biskupom Draženom Kutleša upućen sam na studij u Rim. To je za mene velika čast i povjerenje koje mi je iskazano, ali i odgovornost. Nadam se da ću uz pomoć Božju na to povjerenje uspješno odgovoriti i dodatno usavršiti i obogatiti svoj svećenički i duhovni život, ističe velečasni Bagavac koji se ove nedjelje oprašta od svoje Buzetske župe i župljana. Za odluku o usavršavanju u Rimu doznao je prije pola godine kada mu je mons. Dražen Kutleša ponudio da ode u Rim na postdiplomski studij duhovne teologije što je 38. godišnji Bagavac i prihvatio.

-Dok sam u Rijeci studirao opću teologiju pet godina, već sam u tom razdoblju osjetio kako me od svega najviše zanima duhovnost. Teologiju duhovnosti studirat ću na Papinskom sveučilištu Gregoriana, a živjet ću u Hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu. Nadam se da ću kroz postdiplomski studij proširiti i usavršiti svoje teološko znanje koje ću moći ponovo primijeniti i podijeliti vjernicima moje Porečke i Pulske biskupije.

Velečasni Bagavac svojedobno je bio uspješni profesionalni nogometaš. Počeo je nogometnu karijeru u labinskom Rudaru i kasnije je prešao u NK Istra iz Pule koja je i tada bila prvoligaš. Kasnije je klub mijenjao nazive i danas je to Istra 1961. Bagavac kojeg u Labinu prijatelji popularno zovu Bagi prisjeća se svojih nogometnih dana. (Razgovarao Branko BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

želimir bagavac nogomet nk rudar nk istra 1961 svećenik pop religija katoličanstvo