Zdravlje nema alternativu kao ni cijenu – Labinština kupuje fiksni mamograf

Zdravlje nema alternativu kao ni cijenu – Labinština kupuje fiksni mamograf

31.3.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Prekjučerašnja sjednica Gradskog vijeća bila je po mnogočemu zanimljiva, a jedna od točaka bilo je i izvješće o radu gradonačelnika Glavičića za posljednjih šest mjeseci 2021. godine.

Zaista iscrpno izvješće sadržavalo je sve važnije projekte Grada koji su realizirani u zadnjih šest mjeseci prošle godine. Projekti su to od iznimne važnosti, milijunskih vrijednosti poput gradnje Doma za starije, obnove prometnica ili europskih projekata kojima su osigurana bespovratna sredstva za brojne investicije poput novih dječjih igrališta. Baš to još jednom potvrđuje tezu kako se Labin razvija i ide u dobrom smjeru okrećući se izvorima financiranja koji su nam ponuđeni. Upravo zato, gradonačelnik je u svojem izvještaju uz cijeli tim, posebno pohvalio i najmanji gradski odjel, onaj za gospodarstvo i EU fondove koji se od svog osnivanja zaista pobrinuo da čini razliku te je kvalitetnim radom osigurao financiranje brojnih projekata, a samim time, oslobodio proračun za neke druge investicije.

Naravno, spomenuti su i projekti društvenog i humanitarnog karaktera poput projekta „Vrijeme dobrote“ koji su možda ne toliko financijski „teški“ ali čine razliku i pokazuju veliku humanost i suosjećanje Labinjana kada se zajednički nastoji pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

Ipak, tema koja je u izvješću pobudila malo više interesa, ne samo zbog svoje aktualnosti već i zbog važnosti za zdravlje sugrađanki jest nabavka mamografa o čemu je Gradonačelnik rekao:

„Poznato je kako smo na inicijativu Lige protiv raka Labin odlučili kupiti mamograf, koji će biti stacioniran u Labinu. Dakle, da ne bi bilo zabune, radi se o fiksnom, ne mobilnom mamografu za sve žene Labinštine. Prvi koraci su već učinjeni, održan je  radni sastanak s predstavnicima Istarskih domova zdravlja koji, moram to istaknuti, nisu sto posto suglasni s ovom intencijom koja se ne uklapa u trenutne planove poslovanja. S obzirom na važnost teme, koja je bila i raspravljena na Povjerenstvu za ravnopravnost spolova i koji je jednoglasno istu podržao, mišljenja sam da  mora biti i predmet rasprave na Gradskom vijeću. Upravo kako bi vi podržali ovu inicijativu ali i mene kao izvršno tijelo da krenemo u nabavku toliko važnog aparata za spašavanje života i rano otkrivanje raka dojke. Dio sredstava namaknut će se i kroz humanitarnu akciju, i vjerujem kako će ova inicijativa zasigurno biti nešto za što ćemo imati konsenzus.“ – istaknuo je Valter Glavičić

O ovoj temi kako je Glavičić naglasio, raspravljalo je i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Labina  te su jednoglasno i nedvojbeno podržali inicijativu labinske Lige protiv raka za humanitarnom akcijom. Cilj ove akcije je nabavka mamografa za labinsku ispostavu Doma zdravlja, a Povjerenstvo poručuje kako zdravlje nema cijenu te da je moć prevencije nemjerljiva. Zbog toga, u današnje vrijeme nikako se ne smije pristati na manji standard od onog na koji smo naviknuti, zaključili su članovi povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Labina.

Nabavka mamografa bit će na dnevnom redu tematske sjednice Gradskog vijeća kojeg je predsjednica Eni Modrušan najavila za travanj, a vjeruje se kako će stav biti vrlo jedinstven za uključivanjem i provođenjem ove akcije jer Labinštini je takav uređaj jednostavno potreban.

Zanimljivo je i kako će Festival umjetnosti i tolerancije LABINA s umjetničkim velikanima iz regije također biti humanitarnog karaktera posvećen upravo ovom cilju.

mamograf labin zdravlje