Zbog zastoja elektrane u proračunu rupa od 6,5 milijuna

Zbog zastoja elektrane u proračunu rupa od 6,5 milijuna

17.3.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vijećnici općine Kršan odlučili su ugovoriti dobavljački faktoring tj. uzeti kredit kod Erste banke u visini od milijun i 41 tisuću kuna uz kamatu od 3,8 posto kojeg će općina otplaćivati godinu dana u 12 mjesečnih rata. Ovim će se novcem platiti tvrtka Sun Adria d.o.o. koja je izvođač radova na izgradnji obale za privez čamaca na području naselja Plomin Luka. Tako će se premostiti neusklađenost naplaćenih općinskih prihoda i dospjelih obveza prema izvođaču radova.


Nema zastoja kod gradnje luke


Naime, kako je objasnio općinski načelnik Valdi Runko zbog kvara i havarije u svibnju na TE Plomin 1 proizvedeno je manje kilovat sati električne energije i planirana naknada općini po osnovi proizvodnje nije realizirana. Također i TE Plomin 2 je produžio sa ugradnjom DNOX postrojenja za tri mjeseca pa za to vrijeme nije bilo proizvodnje ni u drugom bloku plominske termoelektrane. Remont nije izvršen na vrijeme pa je i to uzrokovalo manju proizvodnju struje i naravno manjak u općinskom proračunu jer HEP naknadu za korištenje prostora općini Kršan plaća po proizvedenom kilovat satu struje.


- Sve to imalo je za posljedicu manjak od 6,5 milijuna kuna u općinskom proračunu za 2017. godinu. Zbog toga Općina financijski nije mogla pratiti dinamiku izvođenja radova u Plomin luci pa se morala dodatno zadužiti kod Erste banke dobavljačkim faktoringom na iznos od milijun i 41 tisuću kuna, odnosno da banka umjesto nje plati dospjelu obvezu prema izvođaču radova što će Općinu dodatno stajati 27 tisuća kuna godišnje. Rok otplate je godinu dana uz mjesečni anuitet od 87 tisuća kuna, objasnio je Runko istaknuvši kako je zbog nerada plominskih termoelektrana u 2017. i dug općine za ostale obveze trenutačno oko 6,5 milijuna kuna. Vijećnik SDP-a Silvano Uravić pozvao je zbog toga sve na štednju i racionalnije ponašanje predloživši da se najprije kao primjer krene od samih vijećnika kojima treba smanjiti ionako visoku naknadu za 20 posto.


Korist imati stotinjak mještana


- Čini mi se da je voda došla do grla a svi mudro šutimo. Ponašamo se kao da se ništa ne događa a Općina Kršan nikad nije bila u nezavidnijoj situaciji. Treba ići na smanjenje rashoda proračuna, to će biti neminovno, moramo biti bolji gospodari i početi štedjeti jer ništa više neće biti kao prije, rekao je Uravić.


Runko je odgovorio kako nitko od korisnika proračuna neće biti zakinut zbog novog zaduženja te kako je ovogodišnji proračun precizan a dubioze se vuku zbog proračuna iz 2017.

- Vjerujemo da će TE Plomin imati godišnju proizvodnju struje pa očekujemo planirane prihode koji će osigurati stabilan proračun, rekao je Runko najavivši uskoro rebalans proračuna. Esad Huskić, član bošnjačke nacionalne manjine na listi IDS-a ukazao je na ovisnost općinskih projekata o plominskim termoelektranama. Smatra da će se sada sve malo zakočiti te da nije trebalo ulaziti u investiciju izgradnje obale za privez čamaca u Luci Plomin od koje će koristi imati samo stotinjak mještana jer je bilo i drugih važnijih potreba. Vijećnici su donijeli odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka zastupljenih u općinskom vijeću za ovu godinu u ukupnom iznosu od 75 tisuća kuna. Vijeće bošnjačke nacionalne manjine u općini Kršan financirat će se iz proračuna sa 25 tisuća kuna. Odgovarajući na pitanja i prijedloge vijećnika Slavka Rabara (HSU), Zdravka Vidaka (HDZ), Silvana Uravića (SDP) i Roka Terkovića, općinski načelnik Valdi Runko rekao je da ne očekuje povećanje ugovorene cijene od 11 milijuna kuna za izgradnju obale za privez čamaca u Plomin Luci gdje će šetnica biti dovršena do početka turističke sezone. (B. BIOČIĆ)Foto: LC Labin.com

plomin proračun te plomin termoelektrana općina kršan kršan