Zbog vinjeta mimo Slovenije

Zbog vinjeta mimo Slovenije

11.6.2008. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Nervoza zbog rasta cijena goriva zahvatila je i hrvatsku turističku industriju. Otprilike devet milijuna hrvatskih gostiju stiže automobilom, a većina vrlo pažlljivo planira svoje troškove. Za Hrvatsku, do koje je ove godine skuplje putovati barem desetak posto nego lani, tu problemima nije kraj. Naša zemlja zbog skupljeg goriva, viših cestarina i slovenskih vinjeta od 35 eura gubi utrku i s nekim avionskim destinacijama.

Dolarske destinacije
- Naftna i energetska kriza dramatično će utjecati na svijet putovanja. Sve što nije nužno za život, a tu idu i putovanja, prvo će platiti ceh.

Dolazak cestom u Hrvatsku iz nekih europskih zemalja skuplji je i 30-40 posto nego lani. Hrvatskoj problem čini i činjenica da je danas Europljanima na ponudu puno više mogućnosti za odmor. Kad jedan Austrijanac, primjerice, stavi na stol sve činjenice; skuplje gorivo, praktički dva dana odmora izgubljena u ljetnim kolonama prema Jadranu i cijene avioaranžmana u Turskoj ili Tunisu, Hrvatska ne izlazi kao pobjednik.

Ne ide nam u prilog ni skraćivanje odmora i želja za promjenama, čemu svjedočimo već nekoliko godina. Isto tako, slabi dolar Europljane masovno okreće prema Americi i dolarskim destinacijama  upozorava Marko Vojković, predsjednik uprave Grupacije adriatica. net.

Energetskom cjenovnom udaru najizloženiji su kampovi i privatni smještaj. Samo vinjeta na slovenskoj autocesti, koja se uvodi od 1. srpnja, pojede dan boravka u hrvatskim kampovima. Nemali broj kampista, ali i drugih autogostiju iz Njemačke, Austrije, Nizozemske... najavljuje da će do Hrvatske drugim smjerovima, zaobilazeći Sloveniju.

Strah za 2009.
- Neki će pribjeći tom alternativnom pravcu preko Trsta i Udina, neki skratiti odmor. U kojoj mjeri će se to događati, teško je prognozirati. No, ako uspijemo ponoviti lanjskih oko 13 milijuna noćenja u kampovima, bit će to velik uspjeh  kaže Josipa Bonifačić iz kamping udruženja.
U Hotelijerskoj udruzi ističu kako zasad nema negativnih pokazatelja. Hotelijeri su zabrinutiji za sezonu 2009.

- Nemamo informacija o otkazima ili slično. Više će poremećaja, ako se nastavi ovakva kriza, biti dogodine, a rješenja moramo početi tražiti već sada  kaže Franco Palma iz HUH-a.

Vinjete slovenija 1. srpanj promet cestarina gospodarstvo turizam