Zbog nenaplativih 100 milijuna HPB preuzima rabački hotel Amforu?

Zbog nenaplativih 100 milijuna HPB preuzima rabački hotel Amforu?

17.9.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Glazba

Hrvatska poštanska banka aktivira hipoteke koje je bivša Uprava banke upisala na nekretnine i udjele u poduzećima istarskih tvrtki pod kontrolom Željka Žmaka i pokojnog Đanija Bažona, a koje su bile osiguranje za kredite od najmanje 100 milijuna kuna.

Banka je i u ovom slučaju postupila u skladu s uobičajenom bankarskom praksom i procedurama. Utvrdili smo stanje kredita i mogućnost njegove naplate, nakon čega smo izdvojili potrebne rezervacije koje imaju utjecaj na poslovni rezultat banke. Cilj banke kao odgovornog financijskog subjekta je zaštiti i osigurati naplatu svojih potraživanja na najbolji mogući način. Kako je poslovanje ovih tvrtki u lošem stanju, banka je primorana pokrenuti i naplatu kroz instrumente osiguranja koji su dani prilikom odobravanja kredita, a također i poduzeti sve ostale zakonom predviđene korake – do potpune, odnosno maksimalne moguće naplate svog potraživanja, stoji u odgovoru Uprave HPB-a na naš upit kako će zaštititi svoja potraživanja s obzirom na predstojeći stečaj Glasa Istre d.o.o. koji je bio jamac ili suvlasnik u zaduženim tvrtkama. Pulska je podružnica banke, prema našim saznanjima, poslala zagrebačkoj središnjici dramatično pismo o stanju u kreditiranim tvrtkama i vrlo izvjesnoj nemogućnosti naplate kredita.

Prema našim dosadašnjim saznanjima, HPB je dvjema tvrtkama – Elektroničkom medijskom centru i Nominatu odobrio kredite od ukupno 98,8 milijuna kuna, a navodno je odobreno i nekoliko manjih kredita.

HPB je tvrtki Nominat dao kredit od 88,8 milijuna kuna uz hipoteku na tada šumsko zemljište u Dugoj uvali procijenjene vrijednosti od 755 tisuća kuna te na rabački hotel Amfora.

 

Iza tvrtke Nominat stoje Glas Istre i Mehanika. Tvrtki Elektronički medijski centar dan je kredit od 11 milijuna kuna uz založno pravo na oko 80 posto udjela u Nezavisnoj istarskoj televiziji, gdje se EMC pojavio kao fiktivni kupac, da bi nedavno proglasio stečaj. Ni jedan od navedenih kredita nije vraćen, a instrumenti osiguranja su daleko ispod kreditnih iznosa s pripadajućim kamatama. – Da bi naplatila potraživanja banka aktivira instrumente naplate, odnosno u slučaju hipoteke nad nekretninama pokreće sudsku dražbu. U slučaju zemljišta u Dugoj uvali teško je vjerovati da će se naći kupac, dok bi se eventualno za hotel Amfora moglo očekivati nekoliko milijuna kuna, kaže jedan bankarski stručnjak, procjenjujući povrat na maksimalno deset posto. Pojasnio je da će banka najvjerojatnije rezervirati sredstva i tijekom više godina ih otpisati, odnosno da je u pitanju čisti gubitak.

 

Ostatak teksta pričitajte na iPressu

 

hpb hotel amfora amfora đani bažon željko žmak dugovi nominat trgovačko društvo glas istre hipoteka hipotekarni kredit