Završni radovi na dječjim jaslicama

Završni radovi na dječjim jaslicama

8.5.2014. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Dječje jaslice i dječji vrtići su ustanove od iznimne važnosti za razvoj djece u lokalnoj sredini. To su mjesta gdje djeca u svojim prvim najosjetljivijim godinama života  žive, igraju se i uče. Stoga je kvalitetno izgrađen i strukturiran prostor sa kvalitetnim odgajateljima spoj koji osigurava zdrav i kvalitetan razvoj naše djece. Upravo je zbog toga važno napomenuti da se kod projekta nadogradnje dječjih jaslica posebno vodilo računa da isti bude izveden sukladno najnovijim pedagoškim standardima koji se u postojećem dijelu jaslica bez novog dijela nisu mogli postići. Ujedno se ovom dogradnjom povećao kapacitet dječjih jaslica sa dva dječja odjeljenja sa 12-ero i 14-ero djece čime se ukupan kapacitet labinskih jaslica povećao na 115 djece.

 

U tijeku su završni radovi pripreme građevine i potrebne dokumentacije (atesti i drugi dokazi kvalitete ugrađenog materijala i izvedenih radova) za sazivanje tehničkog pregleda i ishođenja uporabne dozvole. Ono što ovaj projekt čini posebnim je činjenica da je po prvi put na našem području primijenjena tehnologija korištenja energije podzemlja. Naime, kao što je poznato projektiranje i izgradnju sustava centralnog grijanja i ventilacije u novom dijelu jaslica preuzela je županijska agencija IRENA u sklopu projekta LEGEND (Low Enthalpy Geothermal ENergy Demonstration cases for Energy Efficient building in Adriatic area) koji se provodi putem programa IPA Jadranska prekogranična suradnja 2007.-2013., u sklopu kojeg nam je odobren ukupan proračun u iznosu 285.400,00 €. Sustav je izgrađen na način da je ostavljena mogućnost da se i stari dio jaslica u budućnosti priključi na novi sustav grijanja. Ovakvim suvremenim tehničkim rješenjem grijanja i ventilacije prostora osigurati će se optimalni uvjeti boravka u jaslicama uz znatne uštede energije u odnosu na konvencionalne načine grijanja.

 

Radove je izvelo labinsko poduzeće DE CONTE d.o.o. Labin, Pulska 2. Ugovoreni iznos investicije iznosi 2.524.773,49 kuna (sa PDV-om) dok će se točni iznos investicije utvrditi okončanom situacijom nakon tehničkog pregleda, dobivanja uporabne dozvole i uredne primopredaje. Projektnu dokumentaciju izradila je ovlaštena arhitektica Alemka Radović Goričanec dipl.ing.arh., a stručni nadzor provodila je tvrtka VEMA ING d.o.o. Pićan.

 

Želja nam je da se mališani, budući korisnici jaslica u ovim novim prostorima ugodno osjećaju i da uživaju u druženju i igri sa svojim vršnjacima i svojim dragim tetama koje brinu o njima.

jaslice labin gradnja građevina djeca