Završne aktivnosti istraživačkog projekta `Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre`

Završne aktivnosti istraživačkog projekta `Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre`

26.4.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre, županijski je zavičajni istraživački projekt u koji su uključeni učenici Srednje škole Mate Blažina iz Labina. Cilj zavičajnog projekta je međupredmetno na temu amfora, maslinovog ulja i vina povezati učenike različitih razrednih odjela i smjerova. Radi se o oko 70 učenika i 5 nastavnih predmeta.  Dva su predmeta nositelja ovog zavičajnog projekta - kemija i povijest.
Aktivnosti koje se protežu cijele školske godine nastavile su se i vožnjom brodom iz Rapca prema poznatim nalazištima amfora.   Odlazak s učenicima na podvodne arheološke lokalitete imao je za cilj proučiti i istražiti  na samom terenu podvodna nalazišta amfora, mapirati područje akvatorija JI obale Istre od rta Mašnjak (Plomin) do rta Mulac (Raša), upoznati vrste amfora koje su sačuvane u Gradskom muzeju Labin  i analizirati njihovu namjenu. Sve je to dio zadatka koji je planiran na satu povijesti s njihovom voditeljicom prof. povijesti Dijanom Muškardin.

 

Sve to ne bi bilo moguće bez velike pomoći, razumijevanja i stručnosti naših vanjskih suradnika profesionalnog  ronioca Daniela Mohorovića iz Diving Centra Girandella te kustosa i arheologa Narodnog muzeja iz Labina Vedrana Kosa.

 

Učenici su inače tijekom ožujka i travnja, svakog četvrtka radili sa kustosom Narodnog muzeja na nalazištima i vrstama amfora koje se čuvaju danas u Muzeju. Vožnja brodom bila je popraćena stručnim vodstvom i predavanjem, a zaron ronioca i podvodna snimanja imala su za cilj in sito dočarati učenicima sve o čemu su učili i čuli.  Snimke podvodnih arheoloških nalazišta kao i podvodnog parka Diving centera Girandella koje je za nas snimao i pripremio ronioc Daniel Mohorović  analizirali smo na satu povijesti. Na izronjenim krhotinama amfora, učenici su naučili iz kojeg vremena datira, kakve vrste postoje te na koji način se izronjene krhotine amfora moraju čuvati, konzervirati i zaštititi nakon vađenja iz mora. Desalinizacija amfora tema je na kojoj nastavljaju raditi učenici na satu kemije pod vodstvom prof. kemije Olivere Tadić. Oni su ujedno na satu kemije već odradili radionicu senzorske analizu maslinovog ulja i vina te način pohrane maslinova ulja u amfore. Same amfore učenici su izradili na keramičarskoj  radionici  kod profesorice likovne umjetnosti Alide Blašković Koroljević. Učenici su također uz pomoć GPS-a izračunali i pratili koordinate nalazišta i dubinu gdje se ona nalaze. Time su odredili potrebne točke za daljnje kartiranje.  Kartiranje nalazišta vrše na satu Digitalne kartografije kod profesorice geografije Karmen Milevoj Diminić.
Učenici su također analizirali na satu fizike pod vodstvom profesora Nedjeljka Mandića klimatske uvjete i vjetrove koji pušu na području gdje se nalaze nalazišta. Učenici su imali zadatak svakodnevno očitati stanje vjetrova sa mrežne stranice DHMZ-a za Istru i Kvarner  te od dobivenih slika kreirati animaciju rasporeda vjetrova na JI području Istre od  studenog do ožujka.  Kako bi što vjerodostojnije izradili animaciju vjetrova, od DHMZ-a su dobili izvješće o puhanju vjetrova za praćeno razdoblje iz tri meteorološke stanice (Pula- aerodrom, M. Lošinj i Rijeka)

Na satu Osnove turizma pod mentorstvom profesorice Orijane Tenčić učenici su imali zadatak osmisliti izlet brodom za turiste „Amfore, maslinovo ulje i vino" te Amfora kao turistički suvenir. Kao dio zadatka izradit će reklamni plakat i brošuru za izlet.

 

 Učenica  2. razreda gimnazije Vanesa Ančić također je osmislila i logo za ovaj projekt, te smo taj logo dali tiskati na majice u kojima ćemo 12. svibnja 2017. u Pazinu na Festivalu zavičajnosti prezentirati zajedno sa ostalih 15 srednjih škola Istarske županije.


(Tekst i foto: Dijana Muškardin)

 

ssmb.hr

 

 

 

 

srednja škola mate blažina srednja škola nalazišta amfori amfore vedran kos dijana muškardin zavičajna nastava obrazovanje