Završila ljetna jazz škola hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu: Dina Rizvić, 16-godišnja pijanistica iz Labina, odlično se snašla u jazz vodama

Završila ljetna jazz škola hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu: Dina Rizvić, 16-godišnja pijanistica iz Labina, odlično se snašla u jazz vodama

2.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

Festival Jazz is Back!, koji je Europska jazz federacija lani proglasila najboljim europskim malim (boutique) festivalom u konkurenciji tisuću gradova, najvećim dijelom fi nancira Općina Grožnjan. MKC u Grožnjanu je, uz potporu Općine, postao član europskog udruženja kulturnih centara smještenih u spomenicima kulture.


- Festival Jazz is Back! ove smo, obljetničke godine produžili na tri tjedna. Zasluge za uspjeh festivala idu europskom ambasadoru jazza Bošku Petroviću.


Odlično suradujemo svih ovih godina, u ta tri tjedna Grožnjan doslovno živi jazz. Kroz godine uredili smo i Balwan City, koji je sada reprezentativan prostor za razne manifestacije na otvorenom, a u slučaju kiše imamo restoran Bastia. Imamo infrastrukturu za manifestacije koje u Grožnjan dovedu više tisuća ljudi. Festival Jazz is Back! i dalje će biti jedan od glavnih projekata Grožnjanskog kulturnog ljeta.

Općina fi nancira i rad gradske galerije Fonticus te aktivnosti grožnjanskog likovnog kruga. Rezultat takve kulturne politike jest da danas imamo 30-ak privatnih galerija i ateljea, Medunarodnu likovnu koloniju, Ex Tempore… Likovna i glazbena umjetnost zaštitni su znak Grožnjana, kaže općinski načelnik Rino Duniš.

Iako se prvi put susrela s jazzom tek prije 15-ak dana kad je došla u grožnjansku školu, 16-godišnja pijanistica Dina Rizvić iz Labina odlično se snašla u jazz vodama, a njen mentor Emil Spanyi iskušao je njeno umijeće i na nimalo jednostavnim jazz standardima i melodijama.


- Do sada sam se školovala isključivo na području klasične glazbe, ali smatram da je vrlo korisno poznavati i ostale glazbene žanrove, kao i osnove pjevanja, glazbene teorije te sviranja ostalih instrumenata, pa se škola u Grožnjanu pokazala kao odlična kombinacija za sve te moje interese. Završila sam drugi razred Srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, često sam nastupala na natjecanjima, ali posebno su mi važne osvojene nagrade u Trstu i Zagrebu.

Prvi put sam u Grožnjan došla kao 9-godišnjakinja na seminar klasične glazbe kod prof. Manane Kandelaki. Jako mi se dopalo, profesorica me pozvala da nastavim školovanje u Rusiji, ali bila sam premlada i nisam otišla.
Lani sam u Grožnjan došla poslušati koncert na festivalu Jazz is Back! i tu čula za Ljetnu jazz školu. I zaista, jako sam zadovoljna načinom rada, odličnim profesorima, a ovdje sam prvi put i zasvirala s bendom. To je dragocjen trening za budu_u sviračku praksu. U jazzu mi se posebno svida sviračka sloboda u pogledu forme i improvizacije, što je nezamislivo u klasičnoj glazbi.
Još uvijek sam pod dojmom tako da vjerujem da ću nastaviti svirati jazz, kaže Dina.

dina rizvić jazz grožnjan jazz is back ljetna jazz škola glazbena mladež pijanist