Zatišje u labinskom udruženju obrtnika

Zatišje u labinskom udruženju obrtnika

28.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN -Izvješće o provedenoj kontroli materijalno-financijskog i statutarnog poslovanja Udruženja obrtnika, koje su provele djelatnice Hrvatske obrtničke komore, još nije dostavljeno ni udruzi, ni Obrtničkoj komori Istarske županije, premda je bilo predviđeno da bude gotovo do 16. travnja, kada se trebao održati zbor obrtnika.

 

Plan da se do kraja mjeseca održe zborovi u svih šest sekcija, zacrtan na skupštini udruženja 11. travnja, također neće biti ostvaren.
- Do sada su zbor održale samo frizerke, odnosno podsekcija ostalih djelatnosti unutar Sekcije uslužnih djelatnosti. Bio sam prisutan iako prema statutu nisam morao, a nastojat ću biti na svakom sljedećem zboru da bih se detaljno upoznao sa stanjem u udruženju. Izvješće bi nam olakšalo i ubrzalo posao, kazao nam je u telefonskom razgovoru predsjednik udruženja Narčizo Smoković.


Dodao je da velikog zbora svih obrtnika najvjerojatnije neće biti, odnosno da će biti sazvan samo ako ga zatraži neka sekcija ili Upravni odbor, koji će se sastati nakon što sva ova okupljanja budu održana.
Reviziju je od HOK-a zatražio predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Vili Šaina 3. travnja nakon sjednice Upravnog odbora održane 28. ožujka koju je nekolicina obrtnika na čelu s Vilimom Filipovićem htjela preokrenuti u smjenu predsjednika i tajnika Arduina Golje. Filipović je zahtjev podupirao peticijom koju je potpisalo dvjestotinjak članova udruge, a glavni razlog njegova burnog nastupa bilo je to što mu nekoliko dana ranije tajnik nije htio dati statut jer udruženju ne plaća komorski doprinos, što on pravda blokadom žiro računa. Šaina je sjednicu spasio dogovorivši održavanje skupštine i zbora.

 

No, 8. travnja napetost ponovno raste jer je Filipović, tijekom revizije HOK-a, opet došao u prostorije udruge tražeći statut, poslovnik i pravilnik, a budući da mu je Smoković dao samo prvi od ta tri akta, stupio je u navodni štrajk glađu. Nakon četiri dana »gladovanja« ispred zatvorenih vrata udruženja pojavio se na skupštini i ponovno pokušao iznuditi smjenu vodstva udruženja, ali i ovoga puta bezuspješno.
Prema usmenom sporazumu sa Smokovićem i tajnikom županijske Obrtničke komore Erosom Sorićem postignutom tom prilikom, Filipović svoje zahtjeve za aktima udruge treba dostaviti komori te ih preko nje primiti da bi se otklonile sve nejasnoće oko tog problema. Uz to treba u Pulu dostaviti, prema dogovoru sa sastanka Upravnog odbora održanog 28. ožujka, sudsku presudu temeljem koje država treba za njega platiti dugovanje za komorski doprinos. Od Sorića doznajemo da do sada ništa od toga nisu primili.

R. SELAN

Udruženje obrtnika Vilim Filipović HOK sjednica zbor obrtnika Villi Šaina Narčizo Smoković