Zastupnica Marijana Petir o Rockwoolu:"Ne može se izuzeti odgovornost lokalne i regionalne vlasti" (Audio)

Zastupnica Marijana Petir o Rockwoolu:"Ne može se izuzeti odgovornost lokalne i regionalne vlasti" (Audio)

15.9.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Jutros se predsjednica saborskog odbora za zaštitu okoliša, Marijana Petir u Pićnu sastala sa predstavnicima ekoloških udruga i nekolicinom građana koji već mjesecima dižu svoj glas protiv tvornice kamene vune Rockwool Adriatik. Nakon što joj je prezentiran film na kojem je jasno vidljivo kolike količine dima izlaze iz iste tvornice te niz činjenica koje su iznijeli predstavnici «Naše zemlje», «Ekop-Istre» te «Zelene stranke –Zelene alternative» smatra da se najmanje tri stvari trebaju urgentno poduzeti vezanu uz Rockwool. Prvenstveno županija treba tražiti od Zavoda za javno zdravstvo neovisna mjerenja koja bi utvrdila kakvoću zraka, tla i vode na navedenom području. Poručila je kako je to elementarna dužnost Županije propisana zakonom bez obzira na cijenu. Zatražiti će izlazak svih mjerodavnih inspekcija na teren kako bi se obavila egzaktna mjerenja. (Prilog Marijana Petir)

 

a kraju je naglasila kako se ne može izuzeti odgovornost lokalne i regionalne vlasti. To se posebno odnosi na postupak Javne rasprave za koju smatra da nije provedena na kvalitetan način. Petir se osvrnula i na probni rad tvornice kamene vune. Poručila je da ukoliko se odvija probni rad, on se treba odvijati onako kako je to propisano pod nadzorom svih nadležnih službi, a ne frizirano. Udrugama i građanima poručila je (Prilog Petir-Obećanje).

 

" Zastupnica je, naime, danas na poziv ekoloških udruga boravila i u Pićnu zbog rada tvornice kamene vune Rockwool. – Udruge su, između ostalog, izrazile sumnju u točnost mjerenja ispusta iz Rockwoola te ću zatražiti provođenje nezavisnog mjerenja, a od Istarske županije i provođenje njihovog monitoringa. Također ću zatražiti da na teren izađu sve inspekcijske službe, uključujući i vodopravnu inspekciju, jer je očito da je Rockwool nelegalno priključen na vodovod, obzirom da nisu dobili koncesiju za korištenje podzemnih voda, a vodu troše, kaže Petir.

Nakon pribavljenih očitovanja Ministarstva, Županije i inspekcija, Petir će sazvati sjednicu Odbora za zaštitu okoliša na koju će pozvati i predstavnike Ministarstva zaštite okoliša, Istarske županije, Rockwoola i ekoloških udruga, jer do sada zajedničke rasprave svih strana nije bilo."

Barkun

 

Marijana Petir Istra Rupnik Udruga Naša zemlja Odbor za zaštitu okoliša Rockwool Ministarstvo zaštite okoliša kamena vuna Kaštijun ekologija