ZAŠTO SE U LABINU NE GRADE POS STANOVI? Odgovor gradonačelnika Valtera Glavičića je iznenađujući

ZAŠTO SE U LABINU NE GRADE POS STANOVI? Odgovor gradonačelnika Valtera Glavičića je iznenađujući

16.9.2022. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Zašto se u Labinu ne grade POS stanovi?, pitala je na aktualnom satu labinske sjednice Gradskog vijeća Katarina Filipović iz SDP-a te ustvrdila kako u usporedbi sa ostalim gradovima u Istri, Labin zaostaje u izgradnji stanova.

- Pitam se da li se određenim firmama pogoduje pri izdavanju dozvola za izgradnju komercijalnih stanova i da li ćete tu kreativnost upotrijebiti i za izgradnju POS stanova ili mislite da su dva terena dovoljna demografska mjera. Na koji način mislite pomoći obiteljima koje su prvu nekretninu kupili kreditom, a uz to plaćaju školske marende, vrtić čija cijena iznosi 700 kuna i sve ostale račune?, pitala je Filipović. Odgovorio joj je labinski gradonačelnik Valter Glavičić koji je ustvrdio da je koncept poticane stanogradnje u potpunosti promašen.


- Nažalost, svaki javni natječaj za POS, ne samo u  Labinu, nego i u Hrvatskoj, pokazuje da su cijene na tržištu nabildane, prenapumpane i prevelike. Ako netko gradi kuću i sam rješava nabavu i traži izvođača, cijena kvadrata je 20 do 30 posto niža nego POS-ova. Zašto? Zato jer se cijeli ovaj poticaj koji daje država prelije u cijenu i zato mislim da je ovaj koncept promašen, rekao je Glavičić.


Podsjetio je da je Grad Labin među prvima pokrenuo koncept podjela gradskih parcela s pravom građenja čime je po njegovom mišljenju svakoj mladoj obitelji dana vrijednost od 500 tisuća kuna.


Vijećnica Filipović se nije   složila s njegovim odgovorom te upitala kada će se obnoviti cesta Rabac-gornji- Rabac-Ripenda?


- Na tome se radi, ali postoje problemi koji koče realizaciju. Dogodile su se dvije uzročno-posljedično povezane stvari. Prvo, moramo otkupiti parcele, a zadnje dvije godine nismo išli u to jer se slabije punio proračun. Drugo, tržište nekretnina je podivljalo i sada su parcele u Gornjem Rapcu tri do četiri puta skuplje nego prije nekoliko godina. Zbog toga će otkup parcela za koridor ceste ići staloženijim tempom. Asfaltirali smo kod Brega Ivanovci jer je tamo izgrađeno puno novih obiteljskih kuća pa smo prema sklopljenom ugovoru bili u obvezi izgraditi komunalnu infrastrukturu za koju je uplaćen komunalni doprinos, odgovorio je Glavičić.

Branko Biočić

pos stanovi nekretnine valter glavičić