ZAŠTITARI NE DAJU NA POLUPRAZNI PARKING U MASLINICI: Otvorena rekreativno-pješačka staza do Teleferike i već problemi

ZAŠTITARI NE DAJU NA POLUPRAZNI PARKING U MASLINICI: Otvorena rekreativno-pješačka staza do Teleferike i već problemi

26.4.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Predstavnici Jedriličarskog kluba Kvarner, Đuliano Kos i Diego Kalac, direktorica Turističke zajednice Labin Astrid Glavičić, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Labina Borjan Batagelj i direktorica Pučkog otvorenog učilišta Renata Kiršić početkom travnja, konferencijom za novinare kod Informativne table na Teleferici u Rapcu, predstavili su završetak projekta "Do Teleferike i nazad". Riječ je o uređenju staze od uvale Maslinica do Teleferika, projekt koji je u stopostotnom iznosu od 25 tisuća kuna financijski poduprla Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu natječaja "Mali projekti za bolje sutra" iz Fondova gradova i općina.

Bivša luka za boksit

Partneri na projektu su bili Mjesni odbor Rabac, Dobrovoljno vatrogasno društvo Labin-Rabac i TZ Grada Labina. S ovom bivšom lukom za boksit, poznatom Teleferikom, JK Kvarner je povezan jer staza duga oko 500 metara do Teleferike, namijenjena šetačima, biciklistima i rekreativcima, počinje upravo ispred sjedišta kluba unutar autokampa Maslinica.


Projekt uređenja staze u kojoj je u tri akcije sudjelovalo i četrdesetak volontera počeo je 1. studenoga 2021., a završio 31. ožujka ove godine s postavljenjem informativne table. U nedjelju oko 12.15 pokušao sam ići na pješačku stazu koja iz Maslinice vodi do Teleferike, ali mi je zaštitar "Storma" iz Kastva onemogućio ulaz na parking ispred autokampa i hotela u Maslinici, iako je parking bio gotovo prazan. Zaštitari ispred rampe rekli su da je to privatan posjed, da se ne može ući u kamp niti na parkiralište te da oni ništa ne znaju o pješačko-rekreativnoj stazi od kampa Maslinica do Teleferike kojom se mogu služiti građani. Uskoro su do rampe u automobilu iz Labina stigle Julija Stanić, članica Lige za borbu protiv raka, i njezina prijateljica, ali niti njih zaštitar nije želio pustiti na parkiralište. "Ovo je sramota, pišite o tome, parkiralište je poluprazno, a ne žele nas pustiti da parkiramo auto i prošećemo", rekla nam je Stanić.

Nisu pomogla nikakva uvjeravanja. Iste probleme imaju i posjetitelji utakmica NK Rapca iako turistička sezona još nije ni počela pa su parkirališta poluprazna. Stoga smo Jedriličarskom klubu Kvarner poslali upit, kako ući na stazu ispred njihova kluba i gdje parkirati vozilo ako se dolazi prošetati stazom?


Još jedna faza uređenja

- Jedriličarski klub Kvarner je pokrenuo i bio nositelj projekta 'Do Teleferike i nazad' koji je imao za cilj podignuti svjesnost o važnosti Teleferike za naše područje, te samim uređenjem puta pokrenuti revitalizaciju i približiti Teleferiku građanima. Svi zainteresirani građani ili gosti koji dolaze autom u Rabac mogu se parkirati na samom ulazu u Rabac kod kružnog toka lijevo, ili u Ulici maršala Tita na potezu od Hotela 'Adoral' prema kružnom toku. Od parkinga do Jedriličarskog kluba, odnosno do početka staze prema Teleferici potrebno je 10-ak minuta laganog hoda. Klub nije dogovarao s hotelskom kućom Maslinica parkirni prostor za posjetitelje Teleferike niti je ta tema bila dio projekta 'Do Teleferike i nazad ', odgovorio nam je Đulijano Kos, predsjednik Jedriličarskog kluba Kvarner iz Rapca.


Najavljeno je kako se razmišlja i o sljedećoj fazi uređenja Teleferike, a kao jedan od partnera u projektu, koji dobro surađuje s Jedriličarskim klubom na uređenju puta do Teleferike je i Turistička zajednica Labina. Iz Grada Labina su isticali kako je to super lokacija te da ovakvi projekti ukazuju na što bi trebali obratiti veću pažnju. Najavljeno je u budućnosti još bolje povezivanje Rapca i Labina na turističkom planu i to na više načina, kroz žičaru, spuštanjem u šoht, kroz podzemne hodnike i vlakić. Isticali su da je Teleferika jedan od spomenika industrijske baštine na Labinštini, kako im drago da je Zaklada prepoznala ovaj projekt i da je on proveden jer je Teleferika jedini kulturno-povijesni spomenik u Rapcu.

Pješice je - zdravije!

Sve je to lijepo rečeno i napisano, ali je činjenica da se početak staze nalazi u autokampu Maslinica koji je u talijanskom vlasništvu kao i parkiralište i nogometno igralište NK Rapca koje je tadašnja lokalna vlast prije 22 godine prodala talijanskom investitoru koji sada diktira pravila na tom prostoru. Taj će problem, ako se ne riješi, čekati i druge domaće posjetitelje koji stignu automobilom do uvale Maslinica, neovisno žele li na pješačko-rekreativnu stazu do Teleferike i nazad, nogometnu utakmicu ili na običnu šetnju.


Želite li izbjeći neugodnosti krenite pješke iz Labina ili ostavite automobil gdje vam preporučuju - dalje od uvale Maslinica koja je u stranom vlasništvu. Budete li imali sreće u pronalasku parkinga koji nije pod naplatom ili do kojeg ne vodi jedna od 23 rampe u Rapcu, problem je riješen, a vaša će pješačka ruta biti malo dulja i zdravija.

Branko BIOČIĆ 

Rabac teleferika pješačka staza rampa zaštitari