Zapošljavanjem pročelnika prestaje potreba samo za voditeljima odsjeka - Reagiranje

Zapošljavanjem pročelnika  prestaje potreba samo za  voditeljima odsjeka - Reagiranje

9.7.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

U članku "Otkaz trima zaposlenicama zbog ustroja novog odjela", objavljenom u Glasu Istre 5. srpnja

2014., u tiskanom izdanju i na portalu, autor članka Robi Selan navodi netočne tvrdnje te, umjesto iznošenja činjenica, u svome izvještaju sa sjednice Općinskog vijeća Raše, održane 30. lipnja, paušalno zaključuje.

 

Naime, netočno je prenijeta informacija da će ukidanje Odsjeka za općinsku samoupravu, upravu, opće i pravne poslove, Odsjeka za financije i društvene djelatnosti i Odsjeka za stambeno-komunalni sustav i gospodarstvo, prema novoj odluci o ustrojstvu i djelokrugu Jedinstvenog upravnog odjela (JUO), "značiti otkaz trima zaposlenicama koje su ih vodile". Takva tvrdnja na sjednici nije izrečena, niti odgovara istini. U obrazlaganju odluke navedeno je da nedavnim popunjavanjem mjesta pročelnika prestaje potreba za mjestima voditelja odsjeka, što ne znači i službenika koji su obavljali te poslove.

 

Nadalje, na sjednici sam jasno poručila da će, nakon donošenja Pravilnika o unutarnjem redu JUO-a, odnosno nove sistematizacije radnih mjesta, općinska uprava raditi s manjem brojem ljudi negoli dosad. Napomenula sam, međutim, i to da će nam prilikom reorganizacije koja slijedi vrlo važno biti zbrinjavanje ljudi, što smo potvrdili i u slučaju sada već bivše općinske komunalne tvrtke Tim Arsa.

U općinskoj upravi imamo tri zaposlenice s uvjetima za prijevremenu mirovinu te smo im ponudili stimulativne otpremnine, rekla sam na sjednici, no novinar nije našao za shodno to prenijeti, premda se radi o vrlo važnoj stavci u kontekstu vrlo zahtjevne i teške odluke o novom ustroju uprave.

 

U izvještaju nema ni riječi o na sjednici izrečenim tvrdnjama da je reorganizacija u prvom redu motivirana potrebom da općinska uprava bude efikasnija i brža u rješavanju zahtjeva građana; o tome da Općina trenutno previše troši na usluge vanjskih suradnika, pravnika i građevinara; o potrebi zapošljavanja deficitarnih kadrova; o planiranom uvođenju e-poslovanja; o tome da Općina funkcionira na jedan način kada posluje s minusom, a na drugi kada ima višak sredstava; baš kao ni moja poruka da smanjenje administracije zagovara većina političkih opcija, ali je rijetke imaju hrabrosti provesti u djelo. No, ti su propusti novinara gotovo zanemarivi u odnosu na prenošenja netočnih informacija!

 

Glorija Paliska Bolterstein, načelnica općine Raša

 

Povezana vijest

 

 

općina raša raša glorija paliska bolterstein reagiranje otkaz