Započeo projekt iz zavičajne nastave u Srednjoj školi Mate Blažine

Započeo projekt iz zavičajne nastave u Srednjoj školi Mate Blažine

27.10.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Nakon javnog poziva Istarske županije za školsku godinu 2016.-2017. započeo je i projekt iz zavičajne nastave u Srednjoj školi Mate Blažine Labin pod naslovom "Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre". Cilj projekta je međupredmetno povezivanje učenika iz različitih razrednih odjela i smjerova na temu amfora, maslinovog ulja i vina.  Ovaj projekt uključuje 70-ak učenika i 10 nastavnih predmeta. Dva su predmeta nositelja ovog zavičajnog projekta - kemija i povijest.

Projekt je osmišljen kao rad s učenicima na niz aktivnosti usmjerenih ka otkrivanju zavičaja. Radom na terenu proučavat ćemo i istražiti podvodna nalazišta amfora, mapirati područje akvatorija JI obale Istre od rta Mašnjak (Plomin) do rta Mulac (Raša), upoznati vrste amfora koje su sačuvane u Gradskom muzeju Labin  i analizirati njihovu namjenu.  Analizirati klimatske uvijete i vjetrove koji pušu na području gdje se nalaze nalazišta. Izraditi od gline amfore koje će nam služiti za vršenje analiza.  Analizirati maslinovo ulje i vino sa OPG-a Labinštine koje ćemo skladištiti u izrađene amfore. Osmisliti ćemo i izlet brodom za turiste na temu "Amfore, maslinovo ulje i vino" uz izradu popratnog materijala kao i sama razrada  amfore kao turističkog suvenira. Namjera nam je uključiti učenike, roditelje, lokalnu zajednicu (ronilački klub Rabac, ronioce arheologe)  i javne ustanove (Gradski muzej Labin, Arheološki muzej Pula, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč) u naš istraživački rad.

 Dana 25. listopada  2016. odrađena je i prva aktivnost s učenicima u sklopu navedenog projekta. 


Učenici su u pratnji nastavnica Olivere Tadić i Dijane Muškardin posjetili Narodni muzej u Labinu, gdje ih je  kustos muzeja Vedran Kos, proveo kroz postav Muzeja vezan za amfore,  upoznao sa postojećim amforama te održao predavanje o nalazištima amfora na području Istočne obale Istre.

 

ssmb.hr

 

 

srednja škola mate blažina zavičajna nastava obrazovanje