Započeo Europski tjedan mobilnosti pod motom "Kretanje u pravom smjeru"

Započeo Europski tjedan mobilnosti pod motom "Kretanje u pravom smjeru"

17.9.2012. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na danas održanoj konferenciji za medije gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika i zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan iznijeli su prisutnima plan aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti koje će se provoditi do 22. rujna 2012. godine.  

 

Grad Labin i ove godine dio je masovne manifestacije posvećene održivom kretanju, stoga brojne aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti obuhvaćaju sve generacije, od onih najmlađih pa do onih najstarijih. Aktivnosti će se provoditi u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjoj školi, a u program su uključeni i Policijska postaja Labin, Narodni muzej Labin, KP 1. Maj d.o.o. Labin, TK Albona Extreme, Istra bike, PD Skitaci, HAK, UNDP, Udruga osoba s invaliditetom Labin, Udruga za mlade Alfa Albona, Savjet mladih Grada Labina i Savez sportova Grada Labina.

 

Središnja tema ovogodišnjeg tjedna mobilnosti glasi „Kretanje u pravom smjeru“ (''Moving in the Right Direction''). Tema je odabrana s ciljem poticanja na strateško promišljanje o održivoj urbanoj mobilnosti. Integriranim planskim pristupom koji uzima u obzir sve oblike prijevoza u gradskim i prigradskim područjima, značajno se može podići kvaliteta života u urbanim područjima, gdje onečišćeni zrak, buka uzrokovana gustim prometom, ili primjerice, prometne gužve predstavljaju velik problem.

Stoga, i ove se godine očekuju događanja posvećena promociji automobilu alternativnih načina prijevoza u gradovima, kao što su pješačenje, korištenje bicikla ili javnog prijevoza.

 

Na konferenciji za medije gradonačelnik Tulio Demetlika u svom uvodnom obraćanju istaknuo je važnost educiranja o zaštiti okoliša još u najmlađoj dobi kako bi se razvila svijest o ekologiji, očuvanju okoliša i održivom razvoju. Također, gradonačelnik je potpisao Povelju kojom se Grad Labin obvezuje provoditi plan aktivnosti tijekom tjedna kretanja, organizirati „Dan bez automobila“ zatvaranjem određenog djela javne površine za sve automobile te propisati barem jednu novu trajnu mjeru.

 

Zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan iznijela je detaljan program obilježavanja tjedna mobilnosti, dok je Donald Blašković, stručni suradnik za komunalnu infrastrukturu Grada Labina pojasnio prisutnima trajne mjere za 2012. godinu.

 

Europski tjedan mobilnosti započeo je jučer, 16. rujna 2012.“Danom javnog prijevoza“ kojeg je Labin u suradnji s prijevoznikom Autotrans d.o.o., obilježio cjelodnevnim besplatnim javnim prijevozom za sve građane na relaciji Labin – Rabac – Labin i Labin lokalno (Vinež, Stari grad i Gradsko groblje). 

vožnja demetlika autobus tjedan mobilnosti kretanje