Zamjenica gradonačelnika posjetila Tim za mamografske preglede

Zamjenica gradonačelnika posjetila Tim za mamografske preglede

7.10.2012. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Već trinaestu godinu zaredom organizira se humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce u preko 30 gradova u Republici Hrvatskoj. Mjesec listopad i ružičasta vrpca kao simbol posvećeni su borbi protiv raka dojke i podizanju svijesti o bolesti na međunarodnoj razini. Tim povodom jučer je  zamjenica gradonačelnika Grada Labina, Eni Modrušan posjetila Tim za mamografske preglede pri Domu zdravlja Labin.

 

Grudni kirurg doc. dr. sci. Fran Dobrila i dr. Lorena Brnjac, radiolog, konstatirali su kako su zadovoljni odazivom sugrađanki mamografskim pregledima. Gotovo 70% žena odaziva se mamografskim pregledima. U Labinu u velikoj većini slučajeva sugrađankama dijagnosticiraju bolest, u vrlo ranoj fazi stoga je i liječenje vrlo uspješno.  Dr. Brnjac napomenula je kako je prednost malih sredina, to što liječnici poznaju pacijente, pa i u slučaju kada netko ne dođe podignuti nalaze, ukoliko imaju i najmanju sumnju, pozovu ga na ponovni pregled.

 

Labin ima također veliku prednost što u jednom danu, gotovo u sat vremena, pacijentica može napraviti ultrazvuk, mamografski pregled te pregled kod grudnog kirurga. Sandra Brubnjak, predsjednica Lige protiv raka Labin, napomenula je kako je zadovoljna odazivom sugrađana današnjoj akciji Dan ružičaste vrpce, no primijetila je da ljudi još uvijek sramežljivo pristupaju štandovima te ne traže informacije.

 

Podsjetimo, u Hrvatskoj se godišnje kod 2.500 žena otkrije rak dojke, a godišnje od raka dojke umire preko 900 žena. Mjesec listopad posvećen je borbi protiv raka dojke te će 15. listopada 2012. u 20 gradova Republike Hrvatske vršiti besplatni ultrazvučni pregledi dojki za žene u dobi od 20 do 30 godina. Dakle, za žene koje nisu obuhvaćene preventivnim pregledima, a u svrhu prevencije zloćudnih tumora u mlađoj populaciji. Cilj te akcije jest i otkrivanje drugih bolesnih stanja dojke poput cisti, upala te ostalih dobroćudnih tumora koji se mogu pojaviti, ali i edukacija žena o potrebitosti pregleda već u ranijoj životnoj dobi.

 

Današnji susret predstavnika Grada, Tima za mamografske preglede i Lige protiv raka rezultirao je još jednom vrijednom akcijom, a to je da će i u Labinu biti održan besplatan pregled dojki za žene u dobi od 20 do 30 godina i to u subotu, 13. listopada 2012. u periodu od 08:00 do 10:00 sati.

mamografija zdravlje žena eni modrušan