Zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada članica novog saziva Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije

Zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada članica novog saziva Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije

29.6.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Politika

U sjedištu Istarske županije u Puli, konstituirano Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije te je održana i njihova prva sjednica u novom sazivu. Među prisutnim članicama bila je i Federika Mohorović Čekada, zamjenica labinskog gradonačelnika i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Labina.  Sjednicu je otvorila zamjenica župana Istarske županije i predsjednica Povjerenstva Sandra Ćakić Kuhar. Na sjednici su donijeti Poslovnik o radu Povjerenstva i Program rada Povjerenstva za 2020. godinu te je istaknuta važnost suradnje svih dionika na njegovoj realizaciji. Inače, članove novog saziva Povjerenstva potvrdila je Skupština Istarske županije na svojoj sjednici održanoj 22. svibnja.

U uvodnom obraćanju predsjednica Povjerenstva Ćakić Kuhar istaknula je da je položaj žena u Istarskoj županiji bitno bolji od ostatka države, ali da i mi u Istri imamo još puno posla do ostvarivanja pune ravnopravnosti.

- Hrvatska od 2015. godine nije donijela Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova kao temeljni strateški dokument za ravnopravnost spolova. Država nema nikakvu strategiju za postizanje rodne ravnopravnosti, što je poražavajuća činjenica. Kroz djelovanje Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Istarskoj županiji i nadalje ćemo zagovarati punu rodnu ravnopravnost te ukazivati na negativne pojave u zajednici kako što su rodno uvjetovani stereotipi, podzastupljenost žena na rukovodećim pozicijama, nasilje nad ženama i nasilje u obitelji, naglasila je Ćakić Kuhar.

- Sigurna sam da će ovaj saziv županijskog Povjerenstva biti usmjeren na ostvarivanje pozitivnih promjena u našem društvu. Labinsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, čija sam predsjednica, po zakonu ne mora ni biti osnovano, ali našim aktivnostima pokazujemo da nam je itekako stalo do ravnopravnosti na svim razinama. Gledajući zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama, Labin ima zamjenicu gradonačelnika i predsjednicu Gradskog vijeća, žena je na čelu trgovačkog društva Labin stan, tu su i ravnateljica dječjeg vrtića, umjetničke škole, centra „Liče Faraguna“, Pučkog otvorenog učilišta, … Važno je to naglašavati i zbog drugih sredina u kojima je situacija mnogo lošija. – rekla je zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada.

federika mohorović čekada ravnopravnost spolova povjerenstvo