Zakonom o boravištu do reda u popisu birača - ukinulo bi se `prebivalište`

Zakonom o boravištu do reda u popisu birača - ukinulo bi se `prebivalište`

4.5.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Višak od više stotina tisuća birača trebao bi biti riješen novim zakonom o boravištu, a prijedlog tog zakona objavio je MUP na svojim internetskim stranicama. Usvoji li se predloženi zakon, policija će sama moći odjaviti osobu utvrdi li se da ne živi na adresi na kojoj je prijavljena.

Prema važećim propisima, osobu koja na nekoj adresi ima prijavljeno prebivalište, ali na toj adresi ne živi, nije bilo moguće odjaviti, osim ako sama ne bi podnijela zahtjev. Zakon o boravištu ključan je za sređivanje popisa birača. Hrvatska, koja prema prošlogodišnjem popisu stanovništva ima 4,29 milijuna stanovnika, ima više od četiri milijuna upisanih birača, što je višak od najmanje pola milijuna.

U posljednje vrijeme ta tema prilično je zainteresirala i Europsku komisiju, koja traži da se popisi birača srede prije izbora za Europski parlament sljedeće godine.

Prijedlog zakona ukida pojam prebivališta, koji Ustav ne poznaje, a koriste se pojmovi trajnog boravišta i privremenog boravišta. Osobe koje napuštaju trajno boravište na godinu dana ili dulje razdoblje zbog privremenog odlaska u inozemstvo o tome bi morale obavijestiti policiju u mjestu gdje imaju prijavljeno trajno boravište ili diplomatsko-konzularno predstavništvo.

Predlaže se i rješavanje problema beskućnika, odnosno njihova boravišta. Njima bi policija utvrdila trajno boravište tamo gdje imaju prenoćište, čime bi dobivali dokumente s adresama prenoćišta.

Nesređeni podaci imaju negativan utjecaj ne samo na popise birača, već i na rad sudova, koji ne mogu pronaći osobe koje imaju lažno prijavljeno prebivalište, a imaju negativan utjecaj i na sustav socijalne skrbi, zdravstveno osiguranje.

Prije dvije godine Vlada je predložila izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu, ali je taj zakon zapeo u parlamentarnoj proceduri. Tom se prijedlogu usprotivila Komisija Iustitia et pax HBK-a ustvrdivši da bi takav prijedlog doveo do novog egzodusa Hrvata iz BiH budući da bi morali izabrati prebivalište. Usprotivio mu se Davor Čoradaš, potpredsjednik Republike Srpske iz redova hrvatskog naroda, a prema prijedlogu su kritične bile i nevladine organizacije, među kojima i GONG.

Aktualni prijedlog Zakona o boravištu izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić smatra pozitivnim korakom. - Mnogo je konkretnije, odnosno strože, razrađena prijava i odjava trajnog boravišta, kazao je Zelić. Za njega će ključna biti provedba zakona jer "ne smije doći do toga da se jedne ljude s lažnim prebivalištem briše, a druge ne, ne smije biti nikakve diskriminacije". (T. PONOŠ/NL)

prebivalište popisi biraca popisi