Zajednica građana Labinštine: Vladajući Labina tjeraju vodu na svoj mlin

Zajednica građana Labinštine: Vladajući Labina tjeraju vodu na svoj mlin

5.2.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Temeljem nedavne objave u medijima (Paliska: Raša ima samostalni projekt odvodnje kojega Vodovod nije proslijedio u postupak dobivanja građevinske dozvole), slijedi pojašnjenje i rasplet muljevite situacije.

Projekt odvodnje Raše i Krapna je pokrenut prije nego što se je počelo sa zajedničkim projektom odvodnje Labina, Rapca i Raše. (Raša je pokrenula taj projekt jer joj je bilo dosta otpadnih voda iz pravca Labina koje desetljećima prolaze kroz Rašu.)

Skupština Vodovoda je na čelu sa Tuliom Demetlikom i direktorom Vodovoda, Dinom Škopcem stopirala taj projekt sa obrazloženjem da LABINSKI POV NEĆE PRIHVAĆATI OTPADNI MULJ IZ RAŠKOG POV-a ! (a da ni u jednom momentu nisu sagledali problem s kojim se suočava Raša).  /POV – pročiščivač otpadnih voda /

 

GRAD LABIN JE STOPIRAO PROJEKT

Grad Labin već gotovo 2 godine ne želi dostaviti dokumentaciju. Na taj način, Grad Labin stavlja Rašu pred ''gotov čin'' želeći Rašu prisiliti da Raša prihvati centralni POV na Bršici.

Ono što bi se trebali svi zapitati je: Zašto struka nije jasno i glasno rekla i pojasnila radi čega je BRŠICA najbolji izbor i za Rašu i za Labin, tj., zar ni jedno drugo mjesto/lokacija osim Bršice ne dolazi u obzir, čime bi se zadovoljile obje strane ?

 

ŠTO DONOSI PROMJENA VLASTI U LABINU ?

Novoizabrani labinski gradonačelnik Valter Glavičić je nastavio ''igru'' svog prethodnika i u ''znaku dobre volje'' pozvao Rašu na pregovaranje kako bi ušli u zajednički projekt. Izrađen je novi projekt, koji za Rašu nije predstavljao nikakvu varijantu s obzirom da se radi o glavnom i osnovnom razlogu – Bršica.

U novom projektu nije predložena nova lokacija centralnog POV-a, nego i dalje ostaje Bršica (iako se znalo da je to glavni ''kamen spoticanja''). Izrađivač projekta je na sebe preuzeo savjetodavnu ulogu koja gleda samo financijsku računicu, naglašavajući cijenu koju će Rašani morati plaćati u odnosu na ostale građane Labinštine. Takvom predstavom, Raša je prozvana od više strana, iako u studiji nije ponuđena nova lokacija niti varijanta kojom bi se Raša uopće mogla pozvati na suradnju.  Nažalost većina naručenih studija u HR nisu vrijedne ni papira na kojem  su napisane, jer veliki broj "plaćenih stručnjaka" znaju biti veći nedemokrati i više netransparentni nego većina političara.

Cijena ove ''poboljšane VERZIJE studije'' iznosi 150.000 kn. Praktički, produžetak ispusne cijevi uz neka ekološka ''ušminkavanja'' koštalo nas je dodatnih 150.000 kn čime se baca u oči pijesak javnosti, kako bi se prikazalo da Raša ne želi suradnju. Vrijeme će pokazati svoje, a nesposobnosti i laži prljave politike trebale bi odgovarati i biti prozvane kao što oni sami prvi prozivaju  i izazivaju druge navodeći na prljave igre novcem građana.  

Novi projekt je imao poboljšanu ekološku stranu ''priče'' na način da bi ispusna cijev u more iznosila 4.000 m u odnosu na prethodnu verziju u kojoj je iznosila 500 metara. Raša je dobila pristup suradnje sa ''figom u džepu'' u kojoj se sada prikazuje kao neozbiljan ''gospodar''.

Osim što se ovakvim bahatim, neodgovornim ponašanjem vladajućih iz Labina stvara pritisak na javnost, želi se i ubrzati donošenjem odluke za Labin odvojeno od Raše. Građani skupo plaćaju njihove krive poteze. Sva kašnjenja, sve krive procjene svi projekti koji su realizirani i oni koji nisu, plaćamo godinama.

Ne smijemo dopustiti da nam se uvjetuje dok sve varijante nisu ''prošle testiranja''. Nemojmo dozvoliti da se vrši pritisak na građane i stvaraju loši odnosi između Grada Labina i Općine Raša čiji žitelji NE SMIJU BITI TAOCI za nepromišljene odluke nečijeg neodgovornog i kažnjivog ponašanja. Budimo primjer za suradnju ali ne sa ovakvim ''rogovima i figom u džepu''.


Pratite nas na facebooku: Zaštitimo vodu Labinštine


Foto: ilustracija

voda vodoopskrba aglomerijacija politika odvodnja labin raša politika mladen bastijanić vodovod labin