Zagrebački studenti slušali o dvoglasju tijesnih intervala u CENKI-ju u Pićnu

Zagrebački studenti slušali o dvoglasju tijesnih intervala u CENKI-ju u Pićnu

10.5.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Pićanski Centar za nematerijalnu kulturu Etnografskog muzeja Istre u četvrtak je posjetilo 30-ak studenata druge godine studija etnologije i kulturne antropologije zagrebačkog sveučilišta u pratnji profesorice i voditeljice terenske nastave dr. sc. Tihane Petrović Leš i dr. sc. Nevene Škrbić Alempijević te asistentice Sanje Lončar.

Predavanje uz praktične primjere na temu glazbe dvoglasja tijesnih intervala održali su etnomuzikolog Dario Marušić i kantadur, svirac te student poslijediplomskog studija kulturne antropologije, Noel Šuran.

- Odabrali smo dvoglasje tijesnih intervala kao temu predavanja jer je njegov ulazak na UNESCO-ovu listu nematerijalnih kulturnih dobara bio i povod osnivanju CENKI-ja, kazala je Nuša Hauser, dokumetaristica EMI-ja.

Ona je održala uvodno predavanje o centru i ukazala na potrebe novih istraživanja fenomena nematerijalne kulture, potrebe stvaranja arhiva i dokumentacije koja će sadržavati već postojeće materijale koji se nalaze u ustanovama bliskim centru, kao i pohranjivanje novog materijala.

 Dario Marušić i Noel Šuran studentima su dali opći prikaz glazbenih vokalnih i instrumentalnih oblika koji žive u Istri s konkretnim audio primjerima. Studenti su imali priliku i vidjeti i čuti tradicijske instrumente. Pričalo se o anegdotama s terena, a Dario i Noel su studente upozorili i na različitosti uporabe i tretiranja pojmova kojima se određuje dvoglasje tijesnih intervala Istre.

Govorili su o novijoj tonalitetnoj glazbi s tragovima modalnosti, o utjecaju ispreplitanja kultura, povijesnim poveznicama i izvorima istraživanja. Studentima su predstavljeni i instrumenti koji to inače nisu, poput stolice ili metle.

Marušić i Šuran su studente upoznali i s nošnjama kao simbolima identiteta. Upozorili su na univerzaliziranje tradicije i monokulture te na potrebu razbijanja mitova u tom kontekstu. Predstavljen im je i problem reprezentativnosti baštine i brendiranja nematerijalne kulture, kao i potreba kontekstualiziranja prilikom istraživanja fenomena nematerijalne kulture.

Studenti su imali priliku i naučiti nekoliko osnovnih koraka različitih stilova plesanja balona pa su na kraju i zaplesali uz glazbu Marušića i Šurana. U popodnevnim satima studenti su razgledali stalni postav EMI-ja pod vodstvom muzejske pedagoginje Mirjane Margetić. (Boris VINCEK)

cenki nematerijalna kulturna baština kultura pićan dvoglasje obrazovanje