Začarani Pićan (galerija fotografija)

Začarani Pićan (galerija fotografija)

1.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Ulicama i trgovima pitoresknog Pićna od petka vladaju vile. Pomažu im štrige, zmajevi, vještice, divovi i najčudesnija mitološka bića jer počeo je četvrti LegendFest, festival narodnih priča, legendi i mitova Istre. Sparno vrijeme i tek dašak vjetra nisu obeshrabrili brojne posjetitelje što su u sumrak počeli pristizati sa svih strana Istre, ali i iz udaljenijih krajeva.

Nakon kratkih pozdravnih govora organizatora Ivora Zidarića iz udruge Val kulture i općinskog načelnika Ivana Frankovića, pozornicu na Trnoplesarskom trgu zauzeli su članovi ansambla kazališta MILK iz Pule, koji su izveli predstavu "Brat daj mi bat". Još ranije na drugim lokacijama, njih ukupno 12, započeli su ili trajali drugi programi, što je i obilježje ovog festivala: publika nije fiksirana, već se slobodno šeće od jednog do drugog kutka ovog srednjovjekovnog bisera tražeći najatraktivniju ponudu.

 

U nekim programima, poput likovne radionice "Buđenje Zmaja Istarskog" i performansa "Zvonki cedar" sudjeluju i sami posjetitelji. Uz scenska uprizorenja, sva tri dana na šetnici uz park Sv. Nicefora održava se Legendsajam, a uz festivalske suvenire, nude se autohtoni gastro proizvodi, poput domaćeg meda i rakije, ručno rađeni nakit i predmeti za kućanstvo.

U galeriji na trgu i zgradi općine svojim likovnim ostvarenjima predstavljaju se strip-crtač Esad Ribić, autor noseće ilustracije promotivnih materijala i ilustratorica Marsela Hajdinjak-Kreč, dobitnica nagrade "Grigor Vitez" za ilustracije u knjizi "Vodenjak i stara kruška" autora Želimira Hercigonje.

Ove godine, uz goste iz Zagreba, Pule i Rijeke, plesnim performansom "Somnium tractat" i čitanjem bajke "Legenda o Ružica gradu" nastupa i talentirani labinski srednjoškolac Mario Gigović.

- Poslao sam projekte na natječaj, od kojih su mi dva prošla. U "Legendi o Ružica-gradu" riječ je o velemoži koji odluči sagraditi grad na mjestu gdje žive vile, a drugi nastup imam s performansom "Somnium tractat", rekao je, izrazivši zadovoljstvo odazivom publike na prvoj, netom završenoj predstavi. (Napisala i snimila S. ZLOIĆ)

narodne priče mario gigović trnoplesari mitovi performans manifestacija LegendFest legende Pićan