Za vikend sakupili 400 potpisa protiv brane na Sopotu

Za vikend sakupili 400 potpisa protiv brane na Sopotu

30.3.2016. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Novoosnovana građanska inicijativa "Zaštitimo slap Sopot" tijekom proteklih je uskršnjih praznika na Izložbi vina u Gračišću sakupila oko 400 potpisa građana koji su se peticijom usprotivili izgradnji retencije Tupaljski potok na Sopotu.

 

Potpise su u ponedjeljak sakupljali na štandu pokraj mjesne trgovine, a još u subotu među sudionicima utrke Istratrek u Gračišću. Peticija glasi "Protivim se projektu Hrvatskih voda kojim se planira izgradnja retencije na najvećem istarskom slapu Sopot", a volonteri iz sela Pićanštine najavljuju da će se peticija moći potpisati i u Pazinu, Labinu, pa i Umagu. Trenutno traže volontere za buduće akcije, a zainteresirani se mogu javiti na e-mail adresu slapsopot@gmail.com ili putem facebook stranice Slap Sopot.

 

- S obzirom na dosadašnja iskustva destruktivnih intervencija u vodotok pod vodstvom ustanove "Hrvatske vode", protivimo se nedavno najavljenoj izgradnji retencije Tupaljski potok uzvodno od slapa Sopot u blizini mjesta Floričići, Runki i Žlepčari, stoji u peticiji. "Plan Hrvatskih voda je izgraditi branu visoku 16,5 metara, ukupne zapremnine 449 tisuća kubičnih metara vode, koja bi u vrijeme velikih kiša, zbog zadržavanja vode, mogla dovesti do poplavljivanja okolnih poljoprivrednih i šumskih zemljišta, pa čak i kućanskih objekata, što bi dovelo do iseljavanja autohtonog stanovništva s tog područja. Ističemo da je brana na navedenoj lokaciji nepotrebna, jer bi njenom izgradnjom bio zaustavljen dotok vode do slapa Sopot i time uništena njegova izvorna funkcija. Uz to, nizvodno od slapa prema mjestu Švići već postoji brana koja je nemarom Hrvatskih voda zapuštena, te se uz redovito održavanje može koristiti u istu svrhu", stoji u peticiji kojom traže od općina, Državnog zavoda za zaštitu prirode i Nature Histrice da u skladu sa svojim ovlastima zaustave planirani projekt kako bi se očuvalo područje slapa Sopot koje spada u zaštićeno područje Ekološke mreže Natura 2000 (stanište zaštićene vrste veliki vodenjak), a građanima služi za rekreaciju. (A. DAGOSTIN)

 

 

slap sopot sopot švići peticija brana općina pićan