Za reciklažno dvorište od države traže zemljišta na dar

Za reciklažno dvorište od države traže zemljišta na dar

27.3.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Vijećnici općine Kršan na posljednjoj su sjednici donijeli Odluku o izradi Urbanističkog plana Radna zona Kršan-Istok 2. Na toj radnoj zoni površine 2,2 hektara uredit će se reciklažno dvorište i reciklažno odlagalište građevinskog otpada. Međutim, kako se nalazi na zemljištu u vlasništvu države (na zaobilaznici Kršan prema tunelu Učka uz državnu cestu D 500) prije mjesec dana Ministarstvu državne imovine upućen je zahtjev za darovanje toga zemljišta, rekao je općinski načelnik Valdi Runko.

On očekuje pozitivnu odluku o darovanju nakon što Sabor izmjeni članak 23. Zakona o darovanju državnog zemljišta glede korištenja poslovnih tj. radnih zona. Vrijednost investicije iznosit će dva milijuna kuna. Reciklažno dvorište i odlagalište građevinskog otpada usko je povezano s Planom gospodarenja otpada za područje grada Labina i općine Raša, Kršan, Sveta Nedelja i Pićan za razdoblje od 2017. do 2022., separat za Općinu Kršan kojeg su vijećnici usvojili na istoj sjednici. 

Samostalno ili zajedničko reciklažno dvorište 

- Ova općina godišnje proizvodi 1.500 tona otpada što je 540 kilograma po stanovniku, a do 2022. godine trebala bi reciklirati 60 posto svoga otpada. Ukupna ulaganja za općinu Kršan u zbrinjavanju otpada do 2022. godine biti će 9,6 milijuna kuna bez PDV-a, a bit će sufinancirana od strane Fonda za zaštitu okoliša u visini do 85 posto. Za Labinštinu ukupni su troškovi 59 milijuna kuna bez PDV-a i sufinanciranja Fonda, rekao je Tomislav Domanovac iz tvrtke Uniprojekt Terra Zagreb koja je izradila plan gospodarenja otpadom za Grad Labin i susjedne općine.

Odgovarajući na pitanje Roka Terkovića (Runkova lista) o tome mora li općina ulagati u reciklažno dvorište Cere u susjednoj općini Sveta Nedelja koje bi onda bilo zajedničko ili izgraditi svoje reciklažno dvorište Sandra Višković Marković iz komunalnog poduzeća 1. maj Labin rekla je da je ta mogućnost ostavljena općini i njezinom izboru.

Načelnik Runko izrazio je zabrinutost oko sigurnosti sufinanciranja Fondova jer bez tih novaca nemoguće je realizirati ovakve projekte. Stoga je predložio da natječaj za sufinanciranje bude trajan, a ne kako je to uobičajeno vremenski ograničen i samo za one koji imaju spremnu dokumentaciju već da se sredstva dodjeljuju kako koja jedinica lokalne samouprave dostavi potrebnu dokumentaciju. 

Za mjesec dana napravit će se kalkulacije 

Bez odgovora, barem za sada, ostalo je pitanje Silvana Uravića (SDP) koliko će to koštati krajnjeg korisnika tj. koliko će građanima zbog tih investicija poskupjeti komunalne usluge za zbrinjavanje otpada.

- Postoje neki izračuni, ali ovaj Plan gospodarenja otpadom ne obuhvaća taj dio. Za mjesec dana napravit će se kalkulacije, rekla je Sandra Višković Marković, a Valdi Runko otkrio da se o tome razgovaralo na koordinaciji kod labinskog gradonačelnika te da će nove cijene komunalnih usluga uskoro ugledati svjetlo dana i naći se pred općinskim vijećnicima. (B. BIOČIĆ)


općina kršan reciklažno dvorište sjednica otpad zbronjavanje otpada