Wine day u Istri, sutra na danima otvorenih vinskih podruma samo dva vinara s područja Labinštine

Wine day u Istri, sutra na danima otvorenih vinskih podruma samo dva vinara s područja Labinštine

25.5.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Tradicionalni Wine day, odnosno Dan otvorenih vinskih podruma u Istri održat će se sutra. Toga će dana svoja vrata posjetiteljima otvoriti 64 istarske vinarije. Na području sjeverne Istre to su vinarije Benvenuti, Capo, Cuj, Fakin, Monterosso, Fiore, Ravalico, Visintin, Veralda, Ipša, Roxanich, Tomaz, Zigante, Coslovich, Černeha, Černeka, Demark, Pervino, San Zvanini, Fachin, Aura, Jermaniš, Bertoša, Sirotić, Pincin, Škrlj, Vinerino, Tikel i Matijašić. Na Poreštini u Wine dayu sudjeluju vinarije Matošević, Damjanić, Geržinić, Poletti, Tercolo, Brčić, Misal, Bruno Ferenac, Bernobić, Cocolo, Musizza, Sosich, Pilato i Alfredo Cossetto. Na Rovinjštini su u nedjelju otvorene vinarije Dobravac, Collis, San Tommaso, Trošt i Stancija Collis. Južna Istra zastupljena je s vinarijama Giacometti-Moscarda, Marčeta, Siljan, Teraboto, Benazić i Medea. Iz Labinštine su uključene samo dvije vinarije, Romeo i Baćac, dok je središnja Istra zastupljena s vinarijama Banko, Domaine Koquelicot, Dvorac Belaj, In Sylvis, Anđelini, Lunika i Gortan.


U većini vinarija tijekom Wine daya nude se besplatne degustacije, osim u vinarijama Ravalico, Pervino, Cocolo, Collis, i Stancija Collis koje će degustacije u nedjelju naplaćivati


Dan otvorenih vinskih podruma u Istri tradicionalno organiziraju Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije i udruga Vinistra. Ovogodišnji obilazak istarskih vinskih podruma bit će posebno obilježen aktualnim izvrsnim uspjesima istarskih vina u zemlji i inozemstvu, kako na Vinistri gdje je uz četiri šampionska naslova prvi put podijeljeno čak deset velikih zlatnih medalja, tako i na velikim svjetskim natjecanjima poput International Wine Challengea, te "vinskih Oscara", odnosno Decanter World Wine Awards čiji rezultati još nisu službeno objavljeni, ali je nekoliko istarskih vinara na svojim facebook stranicama već obznanilo da su obaviješteni o dobitku Decanterovih zlatnih i srebrnih odličja.


dani otvorenih vinskih podruma wine day enologija vino istra