Vrhovni sud ponovno raspravlja o kazni "labinskom monstrumu"

Vrhovni sud ponovno raspravlja o kazni "labinskom monstrumu"

24.6.2008. // Dnevnik.hr // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Vrhovni sud danas ponovno raspravlja o presudi zagrebačkog Županijskog suda kojom je "labinski monstrum" Dragan Jung (26) zbog ubojstva prijatelja Ante Vukelića pravomoćno osuđen na 30 godina zatvora.

Inače, žalba na pravomoćnu presudu posebna je pravna mogućnost koju zakon dozvoljava samo u određenim slučajevima, kazao je Hini sudac i glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo.

U Jungovu slučaju još jedna žalba omogućena je jer je Vrhovni sud (kao sud drugog stupnja) potvrdio prvostupanjsku kaznu dugotrajnog zatvora od 30 godina.

Zbog toga, za razliku od Junga, tu mogućnost nije imao njegov suučesnik Masimo Kršulja koji je, zbog surovog ubojstva u podstanarskom studentskom stanu, osuđen na 15 godina. Kršulja je, naime, u vrijeme zločina imao tek 20 godina, pa i nije mogao biti osuđen na strožu kaznu.

Uz sudsko vijeće Vrhovnog suda na današnjem ročištu svoje će argumente iznijeti predstavnici tužiteljstva, ali i Jungovi odvjetnici. No, odluku o mogućem smanjenju kazne sud će donijeti naknadno, a javnosti neće biti poznata dok se ne dostavi strankama u postupku, kazao je Tripalo.

Jung i Kršulja osuđeni su jer su Vukelića u veljači 2005. namamili u svoj stan, zavezali ga ljepljivim trakama, a potom izmasakrirali nožem i sjekirom. Nakon više od 40 rana mladić je izgubio svijest, ali se nakon nekog vremena pridigao i u stanju šoka pao preko balkona s petog kata zgrade.

Jung je u međuvremenu osuđen i za ubojstvo 77-godišnje Marije Knapić koju je kao 19-godišnjak izboo lovačkim nožem u rodnom Labinu 2001.

Kaznu od 15 godina Vrhovni mu je sud smanjio na 13, ali za oba ubojstva Jung u zatvoru neće biti duže od 40 godina.

 

Kronologija događaja 

Dragan Jung Jung Labinski monstrum ubojstvo žalba zatvor dugotrajni zatvor Marija Knapić Vrhovni sud osuda Masimo Kršulja