VODA JE LJETI SVE ZAMUĆENIJA: Oporba nezadovoljna sustavom vodoopskrbe na Labinštini

 VODA JE LJETI SVE ZAMUĆENIJA: Oporba nezadovoljna sustavom vodoopskrbe na Labinštini

4.7.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Vodoopskrba na području Labinštine i poslovanje gradske tvrtke Vodovod bile su jedna od zanimljivijih tema posljednje sjednice Gradskoga vijeća. Već na aktualnom satu temu je otvorila vijećnica Tanja Pejić (Vlačićeva lista) postavivši direktoru Vodovoda Dini Škopcu nekoliko pitanja. Koliko se vode kupilo u 2019. godini priključivanjem na izvor Rakonek, u kubicima i po kojoj cijeni, zbog čega se nisu koristili izvor Kožljak i ostali izvori, je li bolje kupiti vodu i ulagati u priključke tuđih izvora ili u vodovodnu infrastrukturu u svojoj zajednici, pitala je Pejić. Dino Škopac je odgovorio kako je uslijed vremenskih neprilika i velikih oborina u lipnju i svibnju dolazilo do zamućenja vode.


Povezivanje svih vodovoda i izvora

- Svih ovih godina se borimo s mutnoćom jer smo na takvom području. Zakonska granica mutnoće vode je 4 NTU-a (Nephelometric Turbidity Units op.u.), a iz Europske unije nagovještavaju da će se možda već nakon 2023. godine to smanjiti na 1 ili 0,5 NTU-a. Vodovod Labin se na vrijeme pripremio za situacije kada mutnoća dostigne takve razmjere te smo uložili u crpnu stanicu na području Vodovoda Pula, na izvoru Rakonek i u dodatni cjevovod kako bismo u slučaju mutnoće imali još jednu mogućnost opskrbe vodom. Sjetimo se da je zadnjih desetak godina bilo prokuhavanja vode, cisterni i rezervoara s vodom po Labinu, ali toga više nema. Inače, vodoopskrbni plan Istre predviđa povezivanje svih vodovoda i izvora upravo iz razloga kako bi se voda koristila tamo gdje treba, jer voda ne poznaje administrativne granice općine i gradova, rekao je Škopac.

- Vodovod Labin ostvario je prošle godine ukupne prihode od 26,8 milijuna kuna, rashodi su bili 26,4 milijuna, dobit prije oporezivanja bila je 403, a nakon oporezivanja 115 tisuća kuna. Za potrebe vodoopskrbe Vodovod Labin ima dodijeljenu koncesiju od ukupno 548 litara u sekundi na šest izvora pa navedene količine garantiraju da Labinština može spokojno planirati razvoj u narednih 50 godina. Vodoopskrbom je pokriveno 99,1 posto stanovništva što nas svrstava u sam vrh vodoopskrbnih sustava u državi, rekao je Škopac istaknuvši da je prošle godine započela implementacija sustava upravljanja zaštitom okoliša i da su analize pokazale da je voda tijekom čitave godine bila zdravstveno ispravna. Škopac je spomenuo da je nastavljen trend smanjenja gubitaka vode koji je prošle godine iznosio 24,6 posto, ove godine iznosi 20,7 posto dok na razini Hrvatske iznosi 53 posto. Za usporedbu u Europskoj uniji gubitak iznosi 23 posto.

Obnova starih i gradnja novih špina

Željka Ernečića (SDP) i Vesnu Šćira Knapić (IDS) zanimalo je je li izrađena Studija izvedivosti sustava odvodnje otpadnih voda aglomeracije Raša- Labin- Rabac koja je bila najavljena za ovo ljeto. Škopac je potvrdio da je studija dovršena, a njeno prihvaćanje očekuje se na sljedećoj sjednici projektnog tima. "Paralelno s time zgotovljena su tri elaborata zaštite okoliša, preostaje samo kompletirati ih prostornim planovima jedinica lokalnih samouprava da bi mogli biti poslani u nadležno ministarstvo koje će odlučiti je li potrebna izrada studije utjecaja na okoliš. Već se rade preliminarni troškovnici za projektiranje sustava za što su već predviđena sredstva u planu poslovanja Vodovoda za ovu godinu, rekao je Škopac.

Oporbeni vijećnici SDP-a i Vlačićeve liste iznijeli su niz kritika na izvješće. Svi su imali primjedbe na nečitkost izvješća i nedostatak slikovnih prikaza. Tanja Pejić (Vlačićeva lista) smatra da izvješću nedostaje strategija upravljanja ulaganjima i u vezi s tim zatražila je informaciju o iznosu mogućeg ulaganja u povećanje iskoristivosti izvora Plomin i Kožljak. Tražila je i informaciju o načinu trošenja prihoda od fiksnog iznosa računa za vodu, a imala je i primjedbe na ažurnost mrežne stranice Vodovoda s obzirom da nedostaju izvješća o sjednicama skupštine. Željku Ernečiću (SDP) smeta što nema slikovnih prikaza o kvaliteti vode, kao što ih, primjerice, ima pulski vodovod, a predložio je rekonstrukciju starih te izgradnju novih javnih špina.

Vodovod je na raspolaganju svima

Silvano Vlačić (Vlačićeva lista) upitao je što se čini da se naplate potraživanja, koja iznose 20 posto prihoda. Zanimalo ga je kako se dobit nakon oporezivanja s 490 tisuća kuna smanjila na 115 tisuća kuna. Naime, to znači da je porez bio 70 posto, a takav porez u Hrvatskoj ne postoji, kazao je Vlačić. Škopac je odgovorio da su slikovni prikazi uklonjeni upravo nakon lanjskih primjedbi Ernečića i Vlačića da opterećuju izvješće, te da su izvješća slična izvješćima drugih vodovoda u okruženju jer se svi međusobno konzultiraju kako ih izraditi. Prikazi i ostale detaljne informacije mogu su dobiti u Vodovodu.

Povećanje zahvata u izvore Plomin i Kožljak do koncesijom dozvoljenih količina iziskivalo bi ulaganje od 42 milijuna kuna, što si Vodovod ne može priuštiti. Prihodi od fiksnog dijela računa koriste se shodno zakonu, potraživanja se naplaćuju prema proceduri, a razlog za znatno smanjenje dobiti nakon oporezivanja su različite porezne osnovice. Izvješća sa Skupštine Vodovoda objavljuju se nakon što zapisnik bude potvrđen na sljedećoj sjednici. Pejić nije bila zadovoljna odgovorom te je pitala zašto nedostaju izvješća sa sjednica održanih 2018. godine, a uz to je zatražila i pismeno izvješće o utrošku sredstava od fiksnog dijela računa u 2018. godini.

U raspravu se uključio i predsjednik Skupštine Vodovoda, labinski gradonačelnik Valter Glavičić, istaknuvši da se zapisnici objavljuju na web stanici nakon što ih potvrdi nadzorni odbor i skupština na idućoj sjednici. Dok je Dolores Sorić, direktorica Labin stana uglavnom ubirala pohvale i komplimente za svoj rad i rad svoje tvrtke Škopac je na sjednici Gradskog vijeća bio u potpuno drugačijoj situaciji.


Branko Biočićoporba zamućenje vode voda vodoopskrba silvano vlačić tanja pejić dino škopac vodovod labin