Vlasnik labinskog trgovačkog društva IR.ZA d.o.o utajio pola milijuna eura

Vlasnik labinskog trgovačkog društva IR.ZA d.o.o utajio pola milijuna eura

10.2.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Zbog utaje pola milijuna eura labinska je policija podnijela kaznenu prijavu protiv 41-godišnjeg S. A., talijanskog državljanina.

On je, prema izvješću policije, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Labina u kolovozu 2002. godine od trgovačkog društva iz Italije kupio 6 strojeva za tekstilnu proizvodnju koje, međutim, nikada nije platio.

Policija ga sumnjiči i da je tri godine kasnije, u prosincu 2005. godine, s ciljem izbjegavanja ovršnog postupka, sklopio kupoprodajni ugovor između svoja dva trgovačka društva u Labinu kojim jedno drugome prodaje navedene strojeve, čime je oštetio trgovačko društvo iz Italije za oko 500 tisuća eura, stoji u priopćenju policije u kojem se međutim ne navode imena poduzeća.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o Samuelu Amadiu vlasniku poduzeća IR. ZA d.o.o. i Amadio d.o.o. iz Labina o kojemu se već u nekoliko navrata pisalo u protekloj godini kada je zbog neisplate plaća za ožujak, travanj i svibanj 2010. godine, 30-tak članova Sindikata Istre i Kvarnera pokrenulo ovrhe nad imovinom tvrtki IR.ZA d.o.o. Labin i Amadio d.o.o. Labin, kako na nekretninama, tako i na strojevima i ostalim pokretninama, a Trgovačkom sudu su podnijeli zahtjev za otvaranje stečaja u navedenim društvima.

SIK je potom nekoliko mjeseci kasnije, zbog sumnje da su zajednički organizirani u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi iz tvrtki za osobne potrebe, čime su tvrtku doveli u poziciju nelikvidnosti i pri tome svjesno nisu ispunjavali obveze prema radnicima, ali i prema državnom proračunu, podnio zahtjev Državnom inspektoratu u Puli, Poreznoj upravi Pazin, Financijskoj policiji u Zagrebu, Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu i Općinskom sudu u Labinu da hitno i temeljito preispitaju cjelokupno poslovanje društava IR.ZA d.o.o. Labin, Amadio d.o.o. Labin, ali i Labin tekstil d.o.o. Rijeka.

Tvrtka IR.ZA inače je započela s radom 2001. godine, a tada je Uprava društva bio Samuele Amadio. No, zbog raznih transakcija i «isisavanja» novca iz tvrtke, što je za posljedicu imalo neuplaćivanje poreza i doprinosa, kao i ostalih obveza prema državnom proračunu, žiro račun je blokiran od strane Porezne uprave, a Samuele Amadio osniva novu tvrtku Amadio d.o.o, Labin, na istoj adresi preko koje je nastavljao obavljati posao. (iPress)

utaja novac ir-za kriminal amadio d.o.o ir.za d.o.o samuel amadio