Vlada predstavila Portal otvorenih podataka

Vlada predstavila Portal otvorenih podataka

19.3.2015. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

U Vladi je u četvrtak predstavljen novi Portal otvorenih podataka - Data.gov.hr, koji na jednom mjestu donosi sve podatke iz javne uprave, a sastavni je dio projekta e-građani. Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić ocijenila je kako je to korak dalje u stvaranju otvorene i transparentne javne uprave, odnosno povećanje dostupnosti usluga građanima.

Novi portal data.gov.hr možete potražiti OVDJE

Podsjetila je da su u okviru projekta e-građani prve usluge bile registar birača, matične knjige, dnevnik za roditelje, pregled izabranog liječnika.

Navela je da građani danas koriste 21 e-uslugu, među kojima su i pregled realiziranih recepata u posljednjih šest mjeseci, izdavanje elektroničkog zapisa o prebivalištu, o boravištu, o vlasništvu vozila... Građani također mogu provjeriti uvid u ukupne primitke i obračunate doprinose i poreze po pojedinim isplatiteljima, navela je Opačić.

Nakon devet mjeseci funkcioniranja projekta 125.000 građana koristilo je najmanje jednu e-uslugu, uputivši 1,7 milijuna prijava. Građani su dobili isto toliko poruka s obavijestima.

Opačić je najavila nove e-usluge, kao što su e-obrt, potvrde o redovitom školovanju i studiranju, evidencija dohodaka i primitka iz porezne uprave, uvjerenje o nepostojanju kaznenog progona, te e-savjetovanje.

Hrvatska Vlada je za informatizaciju javne uprave dobila 33 milijuna eura iz EU fondova.

Pomoćnica ministra uprave Leda Lepri istaknula je da su u aplikaciji na jednom mjestu podaci koji su do sada bili na više portala. Smisao projekta je razvijanje transparentnosti javne uprave i dobivanje povratnih informacija od građana što treba poboljšavati. Najavila je da Ministarstvo uprave radi na izradi jedinstvenog registra o svim registrima koji postoje u Hrvatskoj.

Aplikaciju za Portal otvorenih podataka izradili su studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Luka Cvetković i Mihael Franceković.

Aplikacija je, istaknuto je na predstavljanju, prevedena i na engleski jezik, što će pomoći turistima koji ne znaju gdje je u Hrvatskoj najbliži liječnik, najbliža ljekarna ili policija. (Hina) 

otvoreni podaci vlada