Vlada povećala trošarine, od ponoći gorivo drastično skuplje

Vlada povećala trošarine, od ponoći gorivo drastično skuplje

2.9.2013. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Cijene goriva od ponoći drastično skaču. Najprodavaniji eurosuper 95 poskupjet će za čak 27 lipa, dok će dizelsko gorivo biti 19 lipa skuplje!

Nova cijena eurosupera 95 tako je 10,78 kuna po litri. Za 11,12 kuna po litri prodavat će se eurosuper 98, što je poskupljenje od 29 lipa po litri. Za čak 31 lipu po litri poskupjet će eurosuper 100, koji će se od ponoći prodavati po cijeni od 11,35 lipa.

Nova cijena dizelskog goriva je 10,01 kunu po litri, što je poskupljenje od 19 lipa.

Najviše će poskupjeti plinsko ulje obojano plavom bojom, i to za čak 58 lipa po litri. Nova cijena je 6,87 kuna po litri. Plinsko loživo ulje prodavat će se za 6,47 kuna, što je poskupljenje od 22 lipe po litri.

Podsjećamo, Vlada RH je na telefonskoj sjednici u petak odlučila povećati trošarine na gorivo. Iz Vlada je tada priopćeno da veće cijene trošarina neće utjecati na maloprodajne cijene goriva, uz objašnjenje da "će se istovremenu umanjiti premija energetskih subjekata".

Samo par dana kasnije, cijena goriva se drastično povećava. Vladi vjerojatno neće biti lako uvjeriti građane da ovo najnovije poskupljenje nije povezano s njihovom željom da u praznu državnu blagajnu "utankaju" dodatnih 230 milijuna kuna godišnje zahvaljujući višim trošarinama.

benzin eurosuper 95 društvo standard poskupljenje trošarine dizel energenti vlada