Vlada odobrila gradnju tunela kroz Učku,ali odbila svih 400 oporbenih amadmana na proračun

Vlada odobrila gradnju tunela kroz Učku,ali odbila svih 400 oporbenih amadmana na proračun

4.3.2008. // HRT // Objavljeno u kategoriji Politika

Vlada je na izvanrednoj sjednici odbila 400-tinjak oporbenih amandmana na ovogodišnji državni proračun. Prihvatila je svoja tri koja se odnose na preraspodjelu planiranih sredstava unutar Ministarstva obrane, vanjskih poslova i europskih integracija te zdravstva i socijalne skrbi.

 

Prihvaćen je i Vladin amandman na prijedlog nacionalnog programa željezničke infrastrukture od 2008. do 2012. što konkretno znači da će se graditi tunel kroz Učku.

 

Hrvatski sabor sutra će glasovati o amandmanima i samom proračunu za ovu godinu. Zastupnici su na proračun predložili 421 amandman, od čega 29 amandmana s više od milijarde kuna na proračune izvanproračunskih fondova, a na sam proračun podnijeli su 392 amandmana "teška" 8,8 milijardi kuna.

Odbijajući sve zastupničke amandmane, ministar financija Ivan Šuker kao zanimljive primjere naveo je da je sa 130 amandmana predloženo smanjenje proračuna Ministarstva obrane za 2,3 milijarde, a sa 125 amandmana smanjenje sredstva za SOA-u za 1,3 milijarde kuna, što je četiri godišnja proračuna SOA-e s obzirom na to da je u 2008. predložen njezin proračun od 322 milijuna kuna. Kao amandmane čija obrazloženja najviše govore o predlagačima, spomenuo je tzv. "žohar amandman" s obrazloženjem da bi se sredstva iskoristila za efikasniji nadzor zastupnika i konobara.

 

Osvrnuo se i na amandman Kluba SDP-a da se smanje prihodi od zdravstvenih doprinosa za 4 milijarde kuna, a ta sredstva namaknu porezom na kapitalnu dobit, pitajući koliki bi to trebao biti promet na Zagrebačkoj burzi da se namakne taj novac, te podsjećajući da bi samo procedura donošenja zakona o tom porezu trajala nekoliko mjeseci.

Uz napomenu da ne bi ispalo da Vlada kritizira, premijer Ivo Sanader pozdravio je činjenicu da se većina zastupnika potrudila i dala amandmane. 

 

Vlada će na prijedlog proračuna intervenirati sa tri svoja 'tehnička' amandmana, a kojima bi se preraspodijelilo ukupno oko 19 milijuna kuna. Tako bi se u Ministarstvu obrane preraspodijelililo 2,5 milijuna kuna, a u Ministarstvu zdravstva 8 milijuna kuna, od čega bi se 3,5 milijuna usmjerilo za uređenje odjela za babinjače u Petrovoj bolnici, a 4,5 milijuna za obradu uzoraka tkiva za Zakladu Ana Rukavina. Treći se amandman odnosi na Ministarstvo vanjskih poslova kojemu bi se proračun povećao za 8,5 milijuna kuna (od čega se 4,5 milijuna odnosi na aktivnosti vezane uz NATO), a za taj bi se iznos smanjile neke stavke kod Ministarstva financija.

 

Vlada se očitovala i na amandmane na Prijedlog nacionalnog programa željezničke infrastrukture za razdoblje 2008.-2012., a ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta najavio je da će se, nakon rasprave zastupnika Damira Kajina o spajanju istarske željeznice s ostalim dijelovima Hrvatske, to izričitije urediti amandmanom.

 

vlada tunel Učka željeznica amadmani IDS