Vlada odlučila: LNG terminal na Krku

Vlada odlučila: LNG terminal na Krku

1.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Izborom lokacije u Omišlju mogu početi istražne radnje i priprema za gradnju, a od investitora se očekuje idejni projekt i studija o zaštiti okoliša, istaknuo je potpredsjednik Vlade Damir Polančec • Gradnja LNG terminala stajat će od 700 milijuna do milijardu eura, a prve količine plina mogu se očekivati 2014.

Terminal za tekući prirodni plin (metan) gradit će se na lokaciji Dine na otoku Krku, potvrdila je jučer i službeno Vlada koja je Omišalj izabrala kao najpovoljniju lokaciju za gradnju LNG terminala. Tako je Vlada prihvatila preporuku povjerenstva Ministarstva gospodarstva koje je isti zaključak donijelo u petak. Ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade Damir Polančec kazao je na sjednici Vlhepade da nakon izbora lokacije mogu započeti istražne radnje i priprema za gradnju terminala. Od investitora se očekuje idejni projekt i studija o zaštiti okoliša, a Polančec je poručio da će se u toj studiji od investitora tražiti čak i analize koje nisu predviđene Zakonom o zaštiti okoliša.
- Nastavit će se i pregovori s Općinom Omišalj i Primorsko-goranskom županijom o njihovim očekivanjima vezanima uz taj projekt, najavio je potpredsjednik Vlade.
Predsjednik Vlade Ivo Sanader ponovio je da je jedan od prioriteta Vlade što veća energetska neovisnost Hrvatske, da bi se svim njezinim građanima osigurala dostupnost energije, nafte, plina i struje, pa je i gradnju LNG terminala istaknuo kao dio te strategije.
Uz to uskoro se očekuje i dogovor o tome kako će hrvatske tvrtke sudjelovati u projektu LNG terminala. Prema posljednjim informacijama iz Vlade, tri bi domaće tvrtke - Ina, HEP i Plinacro - trebale osnovati zajedničko društvo koje bi u kompaniji Adria LNG, koja će graditi terminal, trebalo imati 25 posto udjela, iako se dosad govorilo o pojedinačnim udjelima tih poduzeća. Sudjelovanje tih poduzeća u projektu, ističe se iz Vlade, važno je i radi toga da dio plina koji će stizati u terminal na Krku ostane u Hrvatskoj te da Hrvatska ne služi samo za tranzit u zemlje Europske unije. Konzorcij Adria LNG čine još i njemačke kompanije E.ON Ruhrgas i RWE, francuski Total, austrijski OMV i slovenski Geoplin.
Projekt gradnje terminala vrijedan je od 700 milijuna do milijardu eura, a kada bi gradnja trebala početi, nitko ne želi spekulirati budući da se projekt prvi put spominjao prije deset godina, premijer Sanader ponovno je najavio njegovu gradnju 2005. godine, a odluka o tome gdje će se terminal graditi donesena je tri godine kasnije.
Vlada je, nakon prvotnog protivljenja županijskih vlasti da se terminal gradi na Krku odlučila ponovno analizirati čak osam lokacija. Prije nekoliko mjeseci u igri su ostale tek dvije, Raša u Istri i Omišalj na Krku. Budući da se gradnji terminala u Raškom zaljevu ovog ljeta usprotivio istarski župan Ivan Jakovčić, u igri je ostala samo Dina. Jakovčićev prijedlog da se terminal gradi u Plominu, koji je u nekoliko navrata kao najizgledniju lokaciju spominjao i premijer Sanader, povjerenstvo je odbilo uz obrazloženje da ta lokacija nije pogodna za gradnju terminala.
Prije Vladine odluke lokaciju na Krku izabrala su i povjerenstva ministarstava gospodarstva i zaštite okoliša, a iako nitko ne želi spekulirati koliko će trajati priprema za gradnju terminala, u Vladi se 2014. godina spominje kao godina u kojoj bi prve količine plina trebale početi stizati do omišaljskog terminala.
Da bi se osigurala opskrba plinom, Vlada je jučer prihvatila i uredbu kojom se propisuju da je Ina dužna osigurati plin kućanstvima, bolnicama, školama, dječjim vrtićima i sličnim institucijama. Tom uredbom Ministarstvo gospodarstva dobilo je mogućnost da izda naredbu svima na tržištu što činiti u incidentnim situacijama.

Jedan od najvećih protivnika gradnje LNG terminala na otoku Krku bio je Vjeran Piršić, nekadašnji predsjednik udruge EKO Kvarner, koji je i danas član te udruge. Piršić je bio i član povjerenstva za odabir najpovoljnije lokacije za gradnju terminala, a potpredsjednik Polančec je otkrio da je Piršić u petak kod glasanja o odluci da se LNG terminal gradi u Omišlju bio suzdržan.

Jagoda MARIĆ

lng lng terminal krk plomin vlada eko kvarner ministarstvo gospodarstva dina hep