Vlada: HERA dobiva znatno veće ovlasti, cijene energenata svima iste

Vlada: HERA dobiva znatno veće ovlasti, cijene energenata svima iste

11.10.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Vlada je na današnjoj sjednici podržala prijedlog zakona o regulaciji energetskih djelatnosti kojim se Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) daju znatno veće ovlasti koje se proširuju i na područje cijena energije. U nadležnosti HERA-e tako bi bilo donošenje metodologija odnosno tarifnih sustava te donošenje ili odobravanje cijena energenata, iznosa tarifnih stavki i naknada.

 

U okviru usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s trećim paketom energetskih propisa EU-a, HERA će dobiti znatno veću samostalnost u odnosu na Vladu i druge institucije, a time i zaštitu od utjecaja svih javnih i privatnih subjekata, uključujući i nadležno ministarstvo, rekao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Posebno je značajno da se HERA-ine ovlasti proširuju na područje cijena i naknada za regulirane djelatnosti, pa očekujemo da će tim zakonom tržišni principi u Hrvatskoj dodatno ojačati, naglasio je Čačić.

 

Premijer Zoran Milanović kazao je da Vlada ne bježi od odgovornosti za cijene energenata, ali "ako stojite previše na putu tržišnim principima onda vam se to kad-tad obije o glavu, a upravo se to počelo događati u Hrvatskoj". Vlada ne može biti odgovorna za kretanje cijena energenata na svjetskom ili mediteranskom tržištu, i "zabijanje glave u pijesak" u vezi toga problema vodi do gomilanja dugova i gubitaka. Nema opravdanja da su se u vezi cijena grijanja neki pravili naivni, a drugi plaćali višu cijenu.

 

Nema opravdanja da se u Vukovaru plaća viša, a u Zagrebu bitno niža cijena grijanja, jer netko je tu politički arbitrirao i čekao zadnji trenutak da može dići galamu, naročito pred lokalne izbore, ustvrdio je Milanović poručivši kako "toga više neće biti". "Ne možemo kupovati po 10, a građanima prodavati po 8, jer će onda Vukovarci platiti veću cijenu u startu i još sanaciju dugova i gubitaka HEP-a, a to nije pošteno", rekao je Milanović. Pomagat ćemo siromašnima koji tu cijenu ne mogu platiti, ali nećemo dopustiti političke manipulacije. Mi ne diskriminiramo i sasvim je svejedno je li negdje na vlasti SDP, HNS ili HDZ, energija na tržištu ima svoju cijenu, budemo li to ignorirali propast ćemo i nepravedno rasporediti dug na sve, poručio je Milanović.

energenti hera vlada standard