Vinež bez struje zbog oštećenja dalekovoda - upozorenje građanima, u Plominu najveći udar vjetra 200 km/h

Vinež bez struje zbog oštećenja dalekovoda - upozorenje građanima, u Plominu najveći udar vjetra 200 km/h

11.2.2012. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Budući se prema meteorološkim prognozama tijekom vikenda očekuju nepovoljne vremenske prilike, policija apelira na građane da poduzmu odgovarajuće mjere u pogledu sigurnosti u prometu i sigurnosti na moru.

Iako je Istra dosad bila pošteđena snježnih padalina, vremenska prognoza pokazuje da bi ovog vikenda, odnosno u noći sa petka na subotu te u subotu, snijeg mogao pasti i na području poluotoka. Uz padaline, očekuje se i  jaka i olujnu te na udare i orkanska bura, a moguća je i pojava poledice na kolnicima.

S obzirom na mogući snijeg i poledicu, policija preporuča građanima da ne kreću na put bez zimske opreme te se informiraju o stanju i prohodnosti na cestama, kao i da se pridržavaju propisanih zabrana i ograničenja u prometu. Osim što je način vožnje potrebno prilagoditi uvjetima na cesti, nužno je pripremiti i vozilo za zimske uvjete vožnje.

 

Savjeti vozačima i drugim sudionicima u prometu: 

 • Obavezno provjerite stanje guma i tlaka u njima. Naglašavamo zakonsku obvezu korištenja zimskih guma ili ljetnih guma s utorima od 4 mm na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim. Zimske gume samo na pogonskim kotačima i prednjim pogonom omogućuju uspon uzbrdicom, no kod spuštanja nizbrdicom, stražnji dio vozila nije stabilan (koristite gume koje propisuje, odnosno preporuča proizvođač vozila).
 • U slučaju napadalog snijega, prije kretanja u promet sa svog vozila očistite snijeg sa svih staklenih površina i krova vozila.
 • Ppripazite i na antifriz, akumulator, kočnice te tekućinu za čišćenje stakala.
 • Provjerite da li imate lance za snijeg,  koji se moraju nalaziti u vozilu pripravni za postavljanje na pogonske kotače, ako budu proglašeni zimski uvjeti na cestama.
 • Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.
 • Pri vožnji u kolonama, povećajte razmak između vašeg vozila i vozila ispred vas, imajući na umu duži zaustavni put.
 • Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja upravljača te pretjecanja.
 • Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''ledene zasjede'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' te zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji. 

 

Savjeti nautičarima i ribarima:

 • Obzirom na najavu olujne i orkanske bure, suzdržite se u isplovljavanju.
 • Pravovremeno poduzmite mjere osiguranja svojih plovila, odnosno veza plovila.
 • Osobama koje obavljaju podvodne aktivnosti sugeriramo da se suzdrže od ronjenja, unatoč odabiru uvala i pozicija koje su zaštićene od bure.

 

Zimska služba grada Labina u pripravnosti.

Doznajemo da je u naselju Vinež zbog oštećenja dalekovoda zbog orkanske bure u noći prekinuta opskrba električnom energijom, te da  su radnici Elektre radili na otklanjanju kvara. Protok električne energije uspostavljen je oko 9 sati ujutro.

U Plominu je noćas izmjeren najjači udar bure od 200 km/h.

Snijega ima vrlo malo.

 

Foto: Labin, 11.2.2012. LC

 

Web camera Rabac

Rabacweb_cam_1

Rabac_web_cam_rabac_2

 

 

zima labin bez struje hep elektra