Vinar Nedešćine iz mora u Iki izvadio 300 boca svog odležanog terana. Za iduću godinu je udvostručio zalihu

Vinar Nedešćine iz mora u Iki izvadio 300 boca svog odležanog terana. Za iduću godinu je udvostručio zalihu

7.8.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Udruga Ikarski barkarioli iz Ike osmi je put organizirala feštu "Vino i vruja" u sklopu koje se u more u kavezima spuštaju butelje vina koje ondje ostaju godinu dana, a istovremeno se iz mora vade boce koje su već odležale godinu dana, odnosno one koje su u more "bačene" na prošlogodišnjoj fešti. Nakon što godinu dana "odrade2 u kavezima, ova vina u idealnim uvjetima na izvorima ikarskih vruja dozrijevaju na konstantnoj temperaturi koja je približno 12 stupnjeva Celzijevih.

Među osam vinara i izvađenih četiri tisuće boca vina bio je i teran iz 2020. godine vinarije Fuhtar OPG-a Piera Licula iz Nedešćine kojemu u radu pomaže otac Valter Licul, predsjednik labinske udruge vinara i vinogradara Trs.

- Odmah smo probali izvađeno vino. U godinu dana ono puno brže sazrije nego u podrumu te postaje punije, zaokruženije, harmoničnije, a i aromatika se mijenja, kazao je valter Licul, jedini predstavnik Labinštine te otkrio da su u more odmah položili dva boksa s oko 600 boca, pola malvazije, pola terana.

- Vino se vadilo i stavljalo ujutro, a navečer je na novouređenom trgu u Iki bila velika fešta. Nas desetak vinara uz cijele Hrvatske točilo je vina, a domaćini su se pobrinuli za riblju gastro ponudu uz glazbenu kulisu do kasno u noć, kazao je Licul.


Branko Biočić

vina fuhtar piero licul vinar udruga trs vino i vruja potapanje vina odležano vino