Vilim Filipović u sjedištu Udruženja obrtnika Labin štrajka glađu (Audio)

Vilim Filipović u sjedištu Udruženja obrtnika Labin štrajka glađu (Audio)

8.4.2008. // Labin.info // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Javio se jutros Vilim Filipović telefonom, rekao je da se nalazi u sjedištu Udruženja obrtnika Labin i da danas u sjedištu započinje sa štrajkom glađu sve dok tajnik labinskog Udruženja obrtnika Arduino Golja ne da na javni uvid traženu javnu dokumentaciju Udruženja - statut, pravilnik i poslovnik, financijsko izvješće i zapisnike sa izbornih skupština po sekcijama iz listopada 2006.

Naime već desetak dana traje kriza - njezina javna prezentacija, a tajnik Udruženja obrtnika Golja u Udruzi i dalje radi što mu padne na pamet, dok se članovi Upravnog odbora Udruženja obrtnika uopće ne javljaju na telefonske pozive. Sporne su i činjenice koje nitko ne može objasniti, da za stolom na sastancima sjedi 9 članova Upravnog odbora Udruženja obrtnika Labin a po statutu je definirano da ih je 7, isto tako po statutu je definirano 19 članova skupštine Udruženja obrtnika, ali među navedenim imenima nema članica Nadzornog odbora Udruženja tj. po zakonu trebale bi biti one kao sastavni dio skupštine. Isto tako Arduino Golja je osobno odbio dati popis članova skupštine Udruženja obrtnika Labin s njihovim adresama na javni uvid kako bi im se obrtnici potpisnici peticije mogli obratiti neposredno dopisom.

Za danas je najavljena kontrola iz HOK-a u labinskom Udruženju obrtnika. Isto tako za danas u 12,30 h Vilim Filipović je najavio tiskovnu konferenciju u prostorijama Udruženja obrtnika Labin. Neposredno nakon toga započet će sa najavljenim štrajkom glađu.

Komentar: Zanimljivo kako labinska gradska vlast, institucije sistema i javnost pasivno promatra dešavanja u i oko Udruženja obrtnika Labin. Labinska policija je bila prisutna i intervenirala još na sjednici Upravnog odbora od 28.03.2008. Neposredno nakon toga bile su podnesene krivične prijave protiv predsjednika, tajnika i članova Upravnog odbora Udruženja obrtnika Labin. Do danas na sve to nitko od nadležnih institucija nije reagirao. Da li će sada najavljeni štrajk glađu Vilima Filipovića biti dovoljan razlog da institucije sistema počnu raditi svoj posao.

U otvorenom pismu koje je Filipović uputio članovima skupštine Udruženja obrtnika Labin navodi se da je, unatoč dogovoru da se 11. travnja održi skupština Udruženja, a 16. travnja zbor labinskih obrtnika, nastavljeno kontinuirano šikaniranje obrtnika od strane predsjednika Remiđa Smokovića, tajnika Arduina Golje i članova Upravnog odbora Udruženja obrtnika Labin. - Obrtnici su počeli prikupljati potpise na peticiju zato što Arduino Golja nije htio dati statut i poslovnik udruge na javni uvid, nakon sjednice Upravnog odbora i dalje radi isto, ali sada ne želi dati ni zapisnik sa sjednice UO na javni uvid kao ni popis članova skupštine UO sa njihovim adresama. S obzirom na činjenice skupština UO mora već jednom javno deklarirati da li je Udruženje obrtnika Labin javna udruga, sa javnim statutom i poslovnikom, javnom dokumentacijom, javnim financijskim izvješćem i javnim članstvom ili o svemu tome u UO Labin odlučuje Arduino Golja samovoljno s neograničenim mandatom. Ako se Ustav RH može za manje od 2 minute pronaći na internetu i ako je tamo na raspolaganju svima koji ga traže onda bi to valjda trebalo biti pravilo i za statut UO Labin na raspolaganju u svakom trenutku svima, stoji između ostalog u otvorenom pismu, koje se može pročitati ovdje.

 

Filipović i dalje ne odustaje od svoje nakane. Jutros nam je potvrdio da će u 12:30 osobno otići u Udruženje obrtnika Labin te će zatražiti na uvid javnu dokumentaciju Udruženja, statut, pravilnik i poslovnik, financijsko izvješće i zapisnike sa izbornih skupština od listopada 2006. godine.

 

Također se osvrnuo na Skupštinu koja je zakazana za ovaj petak, 11. travnja, za koju Filipović tvrdi da neće biti sazvana u skladu sa Statutom. Naime trenutni broj članova Skupštine jest 19 i tri člana Nadzornog odbora što u konačnici iznosi 22 člana. Filipović tvrdi da ne smije biti paran broj članova Skupštine što trenutno nije slučaj. Upravo zbog toga tražiti će popis njihovih imena jer iz Udruženja tvrde da Skupština ima odgovarajući broj članova, točnije njih devetnaest. Netom prije vijesti kontaktirali smo Filipovića koji je izjavio (Prilog Vilim Filipović)

 

Kako je bilo jutros najavljeno Vilim Filipović je danas u 12,30 započeo sa šrajkom glađu u Udruženju obrtnika Labin. Prema najavi tiskovna konferencija nije održana jer je u prostorije Udruženja obrtnika Labin ušla inspekcija HOK-a koja je započela sa detaljnim pregledom cjelokupne dokumentacije u Udruženju obrtnika Labin. Dvije gospođe su pristojno zamolile da ih se ne fotografira i ne uznemirava dok rade svoj posao. Isto tako su najavile svoje službeno izvješće za 11.04. kada se mora održati sjednca skupštine Udruženja obrtnika Labin. Filipović sjedi u susjednoj prostoriji neposredno ispred stola sekretarice u Udruženju. Za sada se ništa ne dešava osim što je samozvani predsjednik Udruženja Smoković nekoliko puta ulazio u prostorije i pitao Filipovića što tamo radi, zar nema pametnijeg posla i tražio da izađe iz prostorija, što je Filipović odbio.

Udruženje obrtnika štrajk glađu Vilim Filipović Labinski obrtici Udruga obrtnika HOK peticija malverzacije podmetanja gospodarstvo Labin