Vijećnik Eler Dobrić o peticiji Udruge Turan

Vijećnik Eler Dobrić o peticiji Udruge Turan

19.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Stanogradnjom spriječiti odumiranje Koromačna

Po Dobrićevom prijedlogu lokalna bi zajednica Holcimu ustupila parcele uz cementaru, a zauzvrat bi dobila one u nastavku naselja Viškovići, gdje su prije mnogo godina i sagrađeni posljednji stanovi

Udruga Turan pokrenula je peticiju među mještanima Koromačna i okolnih naselja Brovinje, Viškovići, Sv. Lovreč, Knapići i Stanišovi koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a voljeli bi ostati živjeti ondje, upoznao je vijećnike Eler Dobrić (IDS) na ovotjednom zasjedanju raškog Općinskog vijeća. Dosad je prikupljeno dvadesetak potpisa s ciljem zaustavljanja iseljavanja mladih koji, kako kaže Dobrić, ne nalazeći drugog rješenja, kupuju stanove ili odlaze u podstanarstvo u Labin, odnosno grade kuće na Kapelici.
Predložio je da Općina zamijeni zemljište s Holcimom, na što je, veli, ova tvrtka spremna. Lokalna bi zajednica ustupila parcele uz cementaru, a zauzvrat bi dobila one u nastavku naselja Viškovići, gdje su prije mnogo godina i sagrađeni posljednji stanovi.
Smatra da bi to već u startu pojeftinilo stanogradnju, a sve bi pospješila i državna mjera sufinanciranja dijela kamata na kredit obiteljima kojima je to prvi stan. Time bi se, drži Dobrić, spriječilo odumiranje ovog dijela raške općine.
- U Koromačnu je vrtić odavno zatvoren, a i škola je, nažalost, pred gašenjem. U posljednje četiri godine rođeno je dosta djece pa se osjeti živost, no ostaje problem stanovanja za mlade obitelji. Općina se treba zauzeti za rješavanje ovog problema jer bi zaustavljanje iseljavanja doprinijelo punjenju njenog proračuna, pojasnio je Dobrić na sjednici vijeća.
Načelnik Josip Knapić, pak, svom je stranačkom kolegi uzvratio tvrdnjom da prostorni plan – koji, doduše, još nije donesen pa se već godinu dana ne mogu izdavati odobrenja za gradnju – u Viškovićima i predviđa stambenu zonu.
Dobrić je upozorio i na, kako kaže, kaotičnu situaciju s vezovima za plovila u Trgetu, Tunarici, Koromačnu, Ravnima i Sv. Marini, mjestima u kojima prostorni plan predviđa mogućnost izgradnje sportskih lučica. Podsjetio je da su na bespravno sagrađenim molovima barke i brodice »na vezu« bez ikakve naknade, a lišo prolaze i turisti, od kojih se neki besplatno sidre i cijelu godinu.
Općina tu gubi proračunski prihod, upozorio je Dobrić, sugerirajući da bi lokalna zajednica u važnom resursu pomorskog dobra trebala uvesti reda putem regularnih koncesija i potrebnih dozvola. Podcrtao je pritom i tamošnji problem organiziranog i selektivnog prikupljanja otpada - smeća, baterija, ulja…
Načelnik Knapić je, napominjući da svim tim lučicama upravlja Lučka uprava Rabac, rekao da će Općina najprije urediti vezove u Trgetu.

eler dobrić koromačno viškovići udruga turan brovinje.viškovići sv. lovreč knapići stanišovi IDS holcim trget