[VIDEO] Učenici labinske Srednje škole osvojili 3. mjesto na državnoj razini na video natječaju „Tanjur pun dobrote“

[VIDEO] Učenici labinske Srednje škole osvojili 3. mjesto na državnoj razini na video natječaju „Tanjur pun dobrote“

12.4.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Na drugi po redu video natječaj za učenike pod nazivom „Tanjur pun dobrote“ prijavljeno je 16 video uradaka u kojima je sudjelovalo 204 učenika i 30 učitelja i profesora mentora iz 8 osnovnih i 7 srednjih škola koje su se uključile u istoimeni projekt Udruge "Žmergo".


Ove su se godine na video natječaj javili učenici iz 3.f, 2.f (gimnazijalci) i 3.g (kuhari) razreda sa mentoricama profesoricama Oliverom Tadić i Dijanom Muškardin. Svaki je učenik imao i svoju ulogu u samom projektu. Gluma: Rafael Santaleza, Stella Garger, Romina Licul, Erika Jakupović, Antonia Jurasić (2.f), Klery Višković (3.g), scenarij Vanesa Aničić, redatelj Eliza Vickić, fotografija, kamera i montaža Anamaria Šumberac i Viktorija Mikuljan (3.f).


Video natječaj za učenike proveden je u sklopu projekta „Tanjur pun dobrote – globalno obrazovanje učenika za održivi razvoj“ koji je financiran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja za projekte udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018. te uz financijsku podršku Primorsko-goranske županije za provedbu programa/projekata iz područja socijalne skrbi i skrbi o mladima u 2018. godini.  Kao i prošle godine, učenici su imali zadatak u formi video uratka u trajanju svega 30 sekundi, predstaviti problem, ali i njihove prijedloge rješenja za uočene probleme i to u sljedeće tri kategorije: uzgoj hrane/vrtlarenje, hrana kao otpad i kritička, odgovorna kupovina i potrošnja hrane. Žiri koji je procijenio pristigle radove sastojao se od tima projekta i 5 mladih fotografa, filmaša i grafičkih dizajnera iz zemalja Europske unije. Pri odabiru najboljih uradaka, žiri se vodio kriterijima kao što su povezanost s temom natječaja, angažman učenika kroz ideju i autorstvo, inovativnost i dimenzija globalnog.


Video uradak naših učenika pod nazivom “Zar je hrana otpad?“ je imao za cilj prikazati jedan Menu od 4 slijeda sa dijelovima namirnica koje se često ne iskorištavaju za pripremu jela. Također našim videom smo željeli pridonijeti edukaciji mlađih naraštaja, ukazivanjem na jedan od najvećih problema današnjice - problemu bacanja hrane. Danas je hrana neiskorištena u potpunosti, a ovim videom smo prikazali moguću iskoristivost hrane, tj. namirnica. Naše prehrambene odluke svakodnevno utječu na okoliš. Proizvodnja hrane značajno doprinosi klimatskim promjenama. To uzrokuje brojne negativne promjene u okolišu, poput gubitka bioraznolikosti, degeneracije tla i nedostatka vode. Svaka faza prehrambenog lanca je povezana s ekološkim pritiscima kao što su emisije stakleničkih plinova. Globalno zatopljenje mijenja vodene cikluse. Kako više vode isparava preko oceana, u nekim regijama povećavaju se jake kiše i poplave. U drugim, često već ugroženim, sušnim područjima prijeti suša. Na pogođenim područjima, primjerice, poljoprivredni proizvodi rastu u teškim uvjetima, a ponekad i znatnim gubicima zbog prevelike vlage ili suhoće. Prehrana stoga ima mjerljivi utjecaj na okoliš i klimu. Tlo postaje suho konvencionalnom poljoprivredom i upotrebom umjetnog gnojiva. Klimatske promjene uzrokovane čovjekom utječu na sigurnost hrane u svijetu. U Hrvatskoj se svake godine baci oko 400 tisuća tona hrane, čija bi količina vjerojatno bila i daleko veća da nam je veća i kupovna moć. Ključno je potrošače educirati kako smanjiti količine bačene hrane. Makar se u mnogobrojnim osiromašenim hrvatskim kućanstvima ne baca ni mrvica kruha, a kamo li nešto drugo. Istraživanje provedeno u EU ukazuje da kućanstva bacaju najviše, ogromnih 53 posto. Moguće upotrebe takvog "otpada" su velike. Naš video nudi 4 različita recepta i pripremu 4 različite vrste obroka od namirnica koje se mogu iskoristiti.  Prokuhana kora od jabuke odličan je nosač okusa u palačinkama. Dijelovi listova brokule i cvjetače odlično su varivo. Korijen brokule skuhan i izmiksan sa kremastim sirom daje zdrav namaz za sve uzraste pogotovu za osobe s kardiovaskularnim problemima. Dok polpete sa listovima korabe i poriluka, uz dodatak sira i krušnih mrvica zdrava su poslastica za sve uzraste. To je samo mali dio mogućnosti uporabe kućnog “otpada” koji je prava riznica vitamina, minerala i vlakana toliko neophodnih našem organizmu. Kod pripreme hrane puno dijelova voća, povrća, mesa i ribe završe kao otpad  što bi se dalo iskoristiti za pripravu zdravih obroka ili pak ukusnih temeljaca. Pravi smisao održivog razvoja krije se najviše u njegovom primjenjivanju u svakodnevnom životu malih ljudi.


ssmb.hr
video natječaj srednja škola mate blažina olivera tadić