[VIDEO] TRAILER „Labinska republika: stvarnost iza legende“

[VIDEO] TRAILER „Labinska republika: stvarnost iza legende“

25.2.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Ususret 100. obljetnici pobune labinskih rudara, u ponedjeljak 1. ožujka u 20:10 na prvom programu HRT-a ne propustite dokumentarni film „Labinska republika: stvarnost iza legende“.


Djelo labinske filmske ekipe Level 52 za Hrvatsku radioteleviziju istražuje temelj i odjek glasovitog rudarskog ustanka iz 1921. koje ove godine slavi 100. obljetnicu. Posebnost filma je što su autori redom potomci rudara i sudionika Labinske republike što je audio i vizualnom djelu filma dalo posebnu emociju. „Labinska republika“ nije samo povijesni dokumentarac o događaju koji ostao zapamćen kao prvi organizirani antifašistički ustanak, već on prikazuje ukorijenjene rudarskih vrijednosti: multikulturalnosti, jedinstva i borbe protiv represije u labinsko društvo.Dokumentarni film Labinska republika: stvarnost iza legende otkriva temelje i odjek glasovitog ustanka labinskih rudara iz 1921. godine, koji se smatra jednim od prvih organiziranih antifašističkih otpora u svijetu.
Lokalna filmska ekipa, sastavljena od potomaka rudara i sudionika Labinske republike, istražuje socijalni kontekst i ideološku konotaciju koju je povijesni događaj kroz jedno stoljeće poprimio. Bunt rudara postao je dio identiteta grada Labina te inspirirao niz kulturnih i umjetničkih inicijativa koje i danas ponosno šire glas o labinskom ustanku iz 1921. Iza mitološke slike i političke ideologije dugo vremena ostale su skrivene vrijednosti Labinske republike koje i danas mogu biti uzor u borbi za bolji i pravedniji svijet: multikulturalnost, jedinstvo i hrabrost.
Redatelj i direktor fotografije Goran Načinović, scenarist Toni Juričić, autor glazbe Sanel Isanović.
Ilustracije i animacije potpisuje Vibor Juhas.
Narator je Ljubomir Hlobik, montažer i vizualni efekti Goran Načinović, a producentica Bianca Dagostin.

Urednik je Ivica Dlesk.

Produkcija: Level 52 za HRT, 2021.rudari kova je nasa labinska republika 100 godina labinske republike dokumentarni film gortan načinović vedran kos tullio vorano bianca dagostin toni juričić trailer