Veliku zaradu ugljenim lobistima plaćat će narod

Veliku zaradu ugljenim lobistima plaćat će narod

12.10.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

LABIN - Niz činjenica koje nedvosmisleno govore u prilog tome da ugljen kao energent trećeg bloka elektrane u Plominskom zaljevu nije prihvatljiv sa zdravstvenog, ekološkog, ali i ekonomskog aspekta, iznijet je na okruglom stolu "Istina o Plominu", koji su u klubu Novinarskog doma u Zagrebu jučer priredili Zbor novinara za okoliš i Zelena koalicija, doznajemo od koordinatora potonje udruge Damira Pavleka.

 

Grubo kršenje zakona

 

Skupu čiji je cilj bio rasvijetliti neke od nedovoljno poznatihpodataka o planiranoj izgradnji Termoelektrane Plomin 3 (500 MW), projekta HEP-a i Vlade, prisustvovali su, između ostalih, znanstvenici poput Stanka Uršića, Slavka Kulića, Miljenka Šunjića, Lucijana Mohorovića te predstavnici Greenpeacea i Ministarstva zaštite okoliša. Zanimljivo je da se odazvala i donedavna čelnica potonjeg Vladinog resora, a aktualna saborska zastupnica Mirela Holy te bivši pomoćnik ministrice Davor

Škrlec. Iako su bili pozvani, predstavnici Ministarstva gospodarstva i HEP-a nisu se pojavili.

- Iznova smo se retorički zapitali kako je moguće da se netko usudi ne poštivati dokumente kao što su županijski prostorni plan i Program prostornog uređenja RH. Prvi, naime, kao energent trećeg bloka u Plominu određuje plin, a u državnom programu piše da se do 2015. neće uopće razmatrati mogućnost gradnje elektrana na ugljen niti atomskih centrala. Veliku ulogu u tome što će se desiti s Plominom 3 imaju građani: treba ih animirati da shvate kako su snaga veća od svega ovog što im se očito nameće. Javnost se ne smije dati zaslijepiti ponuđenom ekološkom rentom i obeštećenjem jer time neće sačuvati životni prostor za nove generacije, kaže Pavlek u ime Zelene koalicije, koja okuplja stranke istog predznaka te nekoliko ekoloških udruga. Josip Anton Rupnik, predsjednik stranke Zeleni savez, jedan od istarskih predstavnika na tribini, poručio je da će Plomin 3 ionako zaduženu Hrvatsku gurnuti u još dublji gubitaški glib, što potvrđuju i analize stručnjaka poput Enca Tirelija iz Labina, nekadašnjeg ministra industrije i energetike te direktora gradnje TE Plomin 2. "Investicijske promašaje od kojih će koristi u vidu velike zarade imati samo pojedinci, ugljeni lobisti, opet će plaćati narod. Krivo mi je što na skup nismo prozvali predstavnike USKOK-a jer nepoštivanje prostornoplanskih odredbi nametanjem ugljena kao goriva spada u grubo kršenje zakona, poentirao je Rupnik, koji je održao uvodno izlaganje.

 

Sabornik IDS-a Damir Kajin napomenuo je, pak, da Poluotok nije protiv investicija, štoviše, čeka ih, veli, kao ozebli sunce u gospodarski teškom trenutku bez rasta BDP-a i novih radnih mjesta.

- Nitko u Istri nije ni kontra energetske neovisnosti države, ali sve treba učiniti da se u Plominu dogodi plin. Na svega tri kilometra od elektrane prolazi plinovod, u Krku se gradi LNG... Proizvodnja struje jeftinija je na plin negoli na ugljen. I Nijemci su, eto, digli ruke od elektrane ne ugljen.

Nije sada moguće bespomoćno slijegati ramenima. Nije, poput Jakovčića, moguće kazati da nam prioritet nije Plomin nego koalicija. Poručujem: prioritet nam je zdravlje, a tek potom koalicija sa SDPom ili nekom drugom strankom, izjavio nam je Kajin.

Za referendum

 

Na našu opasku da plin više baš i nije (ako je ikada i bio) izgledna opcija, pogotovo nakon što su premijer Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić prije oko mjesec dana u Labinu kategorično poručili da će Plomin 3 biti ugljenara (a potom je i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo suglasnost na ekološku prihvatljivost projekta), Kajin je uzvratio.

- Treba im poslati poruku putem referenduma građana Labinštine da je plin jedina, a ne izgledna opcija za tamošnje stanovništvo! Uostalom, elektrana na plin donijela bi i nova radna mjesta, a ne samo očuvanje onih koja bi nestala gašenjem Plomina 1, što će omogućiti karbonjera. Ekološka renta, pak, za kojom se sada jagmi lokalna samouprava ista je bez obzira na energent. Treba nam prije svega volja, srčanost i odlučnost županijskih skupštinara, te gradskih i općinskih vijećnika na Labinštini: ukoliko se odluče na referendum, narod će ih više uvažavati, taman i da izjašnjavanje javnosti više vlasti na koncu ne odobre, zaključio je Kajin.

 

Igor Radić

 

mirela holy kajin politika ids izbori lobisti te plomin te plomin 3 termoelektrana plomin hep ugljen plin lucijan mohorović