Veliki odaziv zainteresiranih za temu osobnih financija i našeg odnosa prema toj problematici

Veliki odaziv zainteresiranih za temu osobnih financija i našeg odnosa prema toj problematici

4.11.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U ispunjenoj Polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin u organizaciji Udruženja obrtnika Labin i Grada Labina održano je predavanje o problematici osobnih financija omiljenog profesora matematike Tonija Miluna, autora emisije „Financijalac“.


Upravljanje novcem više je emocija, a manje matematika, a rezultati OECD testiranja o financijske pismenosti pokazali su da u Hrvatskoj u znanju prema novcu  imamo prolaznu ocjenu, u ponašanju s novcem smo nešto slabiji, ali odnos prema novcu nam je loš. I dalje živimo za danas, ne misleći na sutra i nemamo stav da bi trebalo dugoročno štedjeti. Ili ukratko -  iako imamo znanje na ponašanju i odnosu prema novcu moramo poraditi.

Kroz ovo nadasve interesantno trosatno predavanje Toni Milun je polaznicima ukazao na važnost upravljanja osobnim financijama i prednosti i nedostatke različitih financijske proizvode i ulaganja koja su nam na raspolaganju.

Za početak istaknuo je kako je potrebno osvijestiti na što svakodnevno trošimo svoj novac kroz evidenciju vlastitih troškova. To je tek prva stepenica u procesu promjene načina razmišljanja i preuzimanja odgovornosti za budućnost vlastitih financija. Milun je na svoj specifičan način na praktičnim primjerima s nizom dodatnih informacija pokazao mogućnosti koje su nam dostupne, kako pametno ulagati, zašto birati i kakve investicijske ili mirovinske fondove, da li ulagati u dječju ili stambenu štednju, te da li, zašto i kakve dionice ili kriptovalutu izabrati za ulaganje.

Osnovni zaključak ovog predavanja je kako se moramo početi odgovornije ponašati prema vlastitim financijama jer to nitko ne može učiniti umjesto nas. Vlastite prihode moramo ulagati na način da dugoročno ostvaruju prinose iz više izvora te voditi se osnovnim načelom diverzifikacije – ne stavljati sva jaja u istu košaru – jer na financijskom tržištu napredak je uvijek postupan i spor, ali su zato padovi nagli i veliki.

uo labin udruženje obrtnika labin gospodarstvo edukacija financije