Veliki interes za prezentaciju Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020.

Veliki interes za prezentaciju Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020.

5.11.2014. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Jučer je u organizaciji LAG-a „Istočna Istra“ održana prezentacija Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. Voditeljica edukacije bila je konzultantica Ariana Vela iz tvrtke EU Projekti.

 

Na edukaciji su obrađene slijedeće teme: osnovno o Programu ruralnog razvoja 2014. – 2020., Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, predstavljanje Mjera 4, 6 i 7, najave natječaja iz Program ruralnog razvoja. Raspisivanje natječaja za iz Mjere 4 - Ulaganje u fizičku imovinu i Mjere 7 - Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima očekuje se u prosincu ove godine, a iz Mjere 6. Razvoj poljoprivrednih gospodarstva i poslovanja u prvom kvartalu slijedeće godine.

 

IPARD je nosio brojna ograničenja kao što su ograničenja u kapacitetima ulaganja, niski iznosi potpora te rigorozna pravila u samoj provedbi. Program ruralnog razvoja 2014. - 2020. pruža znatno više mogućnosti za ulaganja u razvoj ruralnih područja i donosi niz novosti i pogodnosti za buduće prijavitelje projekata i korisnike EU sredstava. Nova, fleksibilnija pravila i procedure omogućavaju prijaviteljima projekata da s ulaganjem počnu odmah nakon prijave projekta (pritom prijavitelj mora biti svjestan rizika mogućeg izostanka uspjeha na natječaju), što kod IPARD-a nije bilo moguće.

 

Za razliku od IPARD programa gdje su se kontrole na terenu provodile prije ugovaranja, prije plaćanja i ex post u roku od pet godina nakon konačne isplate, novi program predviđa kontrolu samo prije isplate sredstava, što dovodi do ubrzavanja prijave i isplate sredstava. Moguće su isplate i avansa po projektu i do 50 %, kao i da korisnici sredstava više neće morati biti u sustavu PDV-a, a još jedna od mogućnosti jest financiranje kroz financijski leasing, što do sad nije bilo dozvoljeno, kao i niz drugih mogućnosti.

 

Edukacija je sufinancirana iz EU pretpristupnog programa IPARD kroz mjeru LEADER.

 

 

leader rurarni razvoj ipard lag lag istočna istra