Veliki interes građana za poticaje za ugradnju solarnih panela, sufinancirat će se i iduće godine

Veliki interes građana za poticaje za ugradnju solarnih panela, sufinancirat će se i iduće godine

14.9.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Vijećnica Alenka Verbanac (IDS-ISU), na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina, za trajanja Aktualnog sata, zatražila je informaciju o odazivu sugrađana Javnom pozivu za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima.


Od pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove, Roberta Mohorovića, dobila je informaciju da je izuzetno veliki odaziv građana natječaju.


„S pozivom smo krenuli još prošle godine, kad je bio objavljen samo za fizičke osobe i odnosio se za sufinanciranje tehničke dokumentacije. Tada nije bio veliki odaziv, svega četiri zahtjeva su pristigla i svi su odobreni. U ovoj su godini bila raspisana dva poziva, jedan za fizičke osobe i drugi za poslovne subjekte, s time da su povećani iznosi po projektu i nije bilo sufinanciranje samo projektne dokumentacije, već i opreme i radovi na postavljanju. Pokazalo se to kao pun pogodak. Od 50 tisuća kuna raspoloživih sredstava, raspodijeljeno je 46.850 kuna, te je obrađeno 8 zahtjeva. Preostaje nam sredstava za jednu ili dvije potpore i to sufinanciranje projektne dokumentacije.


Budući je veliki interes, javne pozive ćemo raspisati i iduće godine, a planiramo i povećati sredstva po toj osnovi. Također, fizičke osobe koje u međuvremenu izrade projektnu dokumentaciju ili krenu s postavljanjem panela, neće biti zapostavljene, moći će se retroaktivno javiti na natječaj. Novina je i to, osobe koje su dobile sredstva za projektnu dokumentaciju, moći će se javiti na javni poziv za opremu i radove“, pojasnio je Mohorović


Foto: Wiki free

solarni paneli financiranje