Veleposlanik NR Kine posjetio Labin i TE Plomin

Veleposlanik NR Kine posjetio Labin i TE Plomin

27.6.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Veleposlanik Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Wu Lianqi stigao je jučer u dvodnevni posjet Istarskoj županiji.

Nakon Buzeta veleposlanik Wu Lianqi je posjetio Labin. Gradonačelnika Tulia Demetliku je pozvao da tijekom Olimpijskih igara posjeti Peking, a hrvatskim sportašima zaželio mnogo zlatnih medalja.
Goste iz Kine gradonačelnik je upoznao s poviješću Labina, rekavši da je rudarstvo ostavilo pečat na razvoj grada te bilo temelj za industrije koje su se kasnije pojavile. Danas se razvoj između ostalog temelji na turizmu, a tu je točku kineski veleposlanik istaknuo kao najjači temelj buduće suradnje dviju zemalja. Kazao je i da želi nešto naučiti na labinskim iskustvima u vezi transformacije industrijskih gradova, budući da je taj proces u tijeku i u Kini. Nakon Labina visoki gosti posjetili su Plomin Luku, gdje su se susreli s vodstvom elektrane.

 

Obilazak Istre počeo je u Buzetu gdje se susreo s gradonačelnikom Valterom Flegom i saborskim zastupnikom Damirom Kajinom.
- Hrvatska i Kina imaju dosta sličnosti, dugu povijest i bogatu kulturnu baštinu. Između dva naroda postoji tradicionalno prijateljstvo, a nakon uspostave diplomatskih odnosa suradnja je sve intenzivnija, istaknuo je Wu Lianqi.
Samo je u protekloj godini robna razmjena između ove dvije prijateljske zemlje dosegla iznos od oko 1,6 milijardi dolara. U Kini su, međutim, svjesni činjenice da Hrvatska daleko više uvozi, a manje izvozi pa je i njihov cilj što više smanjiti tu razliku. Osim na gospodarskom planu, suradnju između dviju država moguće je ostvariti i na turističkom.
- Kinezi sve više putuju u inozemstvo. Lani je više od 30 milijuna kineskih turista posjetilo inozemne destinacije, a njih milijun boravilo je u istočnoj i srednjoj Europi. Devizna pričuva Kine je 1.050 milijardi dolara, pa Vlada ohrabruje ulaganje kineskih gospodarstvenika u druge države, rekao je veleposlanik Wu Lianqi.
Saborski zastupnik Damir Kajin smatra da bi Hrvatska trebala učiti od komunističke Kine koja se ubrzano razvija.
- Možda je to tendenciozno rečeno, ali nije daleko od istine, rekao je Kajin. Govoreći o gospodarskim granama odnosno proizvodima koje Istra može ponuditi Kini, rekao je da je istarska ekonomija isključivo orijentirana prema zapadu, a prerada zlata prema SAD-u. - Suradnja s Kinom najizglednija je upravo u turizmu jer je malo vjerojatno da bi se industrijske grane preko noći mogle preorijentirati za kinesko tržište. Turizam u Istri doživio je restrukturiranje, uskoro Istra postaje destinacija s četiri zvjezdice što znači da se otvara kvalitetnim gostima, a imajući na umu da u Kini ima preko tisuću milijardera, potencijal je ogroman. Problem su turističke vize i na tome treba poraditi, rekao je Kajin.
Glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva i predsjednik Hrvatsko-kineskog društva Andrija Karafilipović predao je Damiru Kajinu priznanje Koordinacije hrvatskih društava prijateljstava.
Profesor dr. Ante Simonić koji se u diplomatskim krugovima spominje kao budući hrvatski ambasador u Kini predstavio je knjigu »Hrvatska i Kina - prijateljstvo dostojno poštovanja«.

NR Kina veleposlanik posjet Labin Demetlika prijem TE Plomin Wu Lianqi