Večeras se meteori Liridi mogu opažati i golim okom

Večeras se meteori Liridi  mogu opažati i golim okom

22.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Radi se o meteorima koje nazivamo Liridi, a ime su dobili po tome što im je ishodište (radijant) u sazviježđu Lira. Maksimum aktivnosti predviđa se u noći s utorka na srijedu.

Naš planet ovih dana prolazi kroz putanju nekadašnje komete Thatcher (C/1861 G1). Sitne čestice međuplanetarne materije preostale nakon raspada komete u sudaru sa Zemljinom atmosferom rezultiraju brojnim pojavama zvijezda padalica (meteora) na našem nebu. Radi se o meteorima koje nazivamo Liridi, a ime su dobili po tome što im je ishodište (radijant) u sazviježđu Lira. Maksimum aktivnosti predviđa se večeras, u noći s utorka na srijedu. Prema dosadašnjim istraživanjima opažači mogu računati na pojavu pet do 20 zvijezda padalica na sat, no ove godine bi taj broj mogao biti i nešto manji s obzirom na to da sjajni Mjesec ometa opažanje i vidljivost zvijezda na nebu.

Tijekom povijesti znali su se dogoditi i neočekivani maksimumi aktivnosti pri kojima je uočeno i devedesetak meteora na sat.


Meteori se mogu opažati golim okom bez ikakvog optičkog pomagala. Potpuno je nevažno u kojem se smjeru gleda, a najbolje je zauzeti sjedeću ili poluležeću poziciju na sigurnoj lokaciji gdje nam svjetlo umjetne rasvjete ne zasljepljuje oči te se okrenuti u smjeru suprotnom od Mjeseca. Meteori iz porodice Lyrida u Zemljinu atmosferu ulaze brzinama od 50-ak kilometara u sekundi i obično su bijele boje. Ne bude li na nebu previše meteora, nemojte ostati razočarani, prema priloženoj karti neba pokušajte se orijentirati i na istoku pronaći sjajnu zvijezdu Vegu.

 

Udaljena od nas 25 svjetlosnih godina, Vega se prije nepunih 14.000 godina nalazila točno na mjestu gdje je danas zvijezda Sjevernjača. Naši su davni preci upravo ovu zvijezdu koristili kao noćni orijentir prema sjeveru.

Liridi fenomen meteori nebo Vega